torstaina, toukokuuta 18, 2006

Maukkaita ruokajuttuja

Tässä on tarjolla vähän pureskeltuja maukkaita ruokajuttuja eri puolilta maailmaa. Hyvää ruokahalua! Vihjeitä juttuihin olen saanut uskollisilta lukijoiltani "Satunnainen lukija", "Linda" ja joitakin juttuja olen löytänyt ihan itsekin. Sokea kana löytää joskus jyvän ihan itsekin...

  • Tshekkiläinen tapa laihtua. Amerikkalaisen dokumenttifilmin Super Size Me ohjaaja Morgan Spurlock kohosi maailmanmaineeseen syömällä kuukauden ajan pelkästään suuren maailmanlaajuisen hampurilaisketjun tuotteita. Tshekkiläinen Aerofilms päätti kokeilla, mitkä terveydelliset seuraukset ovat tunnetusti tuhdilla ja epäterveelliseksi leimatulla böömiläisellä keittiöllä. Sen kulmakivinä ovat muhkeat, paksusilavaiset sianliharuoat, rasvaa tirisevät ankka- ja hanhipaistit, knödelit, tuntikausia haudutettu hapan- tai punakaali ja herkullinen mutta rasvainen kastike. Kaikki tämä huuhdotaan mahaan luonnollisesti parilla tuopillisella hyvää tshekkiläistä olutta, eikä ennen ateriaa tai sen jälkeen sovi unohtaa kunnon tujausta Becherovkaa, paikallista katkerolikööriä. Koehenkilö Karel Gustav Bozan, tavallinen kaljamahainen prahalainen, kävi kolmesti päivässä nauttimassa lähikrouvin ruoka-annoksen, jotka huuhtoi vatsaansa kulauttamalla kurkkuunsa pari oluttuopillista. Sen sijaan välipalat hän jätti koeajaksi väliin. Tulokset kuukauden kuurista olivat hämmästyttävät: mies oli laihtunut kuusi kiloa, hänen kolesteroliarvonsa olivat laskeneet merkittävästi ja maksa-arvonsa olivat jälleen esittelykelpoiset. (Lähde: Turun Sanomat, 13.5.2006)
  • Ruoka on naisille herkkä asia. Hoikkuuspaineet ovat tehneet ruoasta naisille herkän aiheen. Brittitutkijoiden mukaan tämä näkyy jopa naisen aivotoiminnassa. Rudolf Uher Lontoon King’s Collegen psykiatrisesta instituutista kartoitti toiminnallisen magneettikuvauksen avulla 18 miehen ja naisen reaktioita ruokaan. Kun kokelaille näytettiin kuvia ruoasta tai heille tarjottiin syömistä, naisten aivot reagoivat vahvemmin kuin miesten. Eroa ei ilmennyt, mikäli kuvissa näkyi jotakin muuta kuin ruokaa. Nälällä ei ollut vaikutusta reaktioihin. Uher uskoo, että naisten monimutkaisempi suhde ruokaan selittyy sosiaalisella paineella ja opituilla reaktioilla. Hänen ryhmänsä testaa nyt havaintojaan syömishäiriöisillä. Heidän aivonsa näyttävät vilkastuvan ruokaa nähdessään enemmän kuin terveiden aivot. (Lähde: New Scientist, 29.4.2006 ja Tiede-lehti, 18.5.2006)
  • Amerikkalaiset syövät liikaa vitamiineja. Minkään valtakunnan hyötyä ei näyttäisi olevan monivitamiinitablettien syömisestä rutiininomaisesti. Tällaiseen päädyttiin amerikkalaisten terveysalan ammattilaisten (NIH) paneelikeskustelussa. Paneelissa istui amerikkalaisen terveysvalistuksen huippunimiä. Tällaiseen tietoon taitaa olla parasta uskoa. Otan mielelläni vastaan surunvalittelunne asiasta! Lukekaa julkilausuma kokonaisuudessaan tästä (PDF). Miettikää myös itse. Half of American adults are taking multivitamins and the bottom line is that we don't know for sure that they're benefiting from them. In fact, we're concerned that some people may be getting too much of certain nutrients, said J. Michael McGinnis, M.D., M.P.P., Senior Scholar with the Institute of Medicine of the National Academy of Sciences, who chaired the panel... The irony is that those who are more likely to have nutritional inadequacy and who might benefit the most from multivitamins are the least likely to use such products... In summary, few trials of individual or paired vitamins and minerals for the prevention of chronic disease produced beneficial effects. We found no evidence to recommend beta-carotene supplements for the general population and strong evidence to recommend that smokers avoid beta-carotene supplementation. In combination, calcium and vitamin D have a beneficial effect on bone mineral density and fracture risk in postmenopausal women. On the basis of single studies and analysis of secondary outcomes, there is a suggestion that selenium may reduce risk of prostate, lung, and colorectal cancers; vitamin E may decrease cardiovascular deaths in women and prostate cancer incidence in male smokers; vitamin A and zinc may decrease the risk of noncardia stomach cancer in rural China. Trials of niacin, folate, and vitamins B2, B6, and B12 produced no positive effects... The current level of public assurance of the safety and quality of multivitamins is inadequate, given the fact that manufacturers of these products are not required to report adverse events, and the Federal Drug Agency (FDA) has no regulatory authority to require labeling changes or to help inform the public of these issues and concerns. It is important that the FDA’s purview over these products be authorized and implemented. Finally, the present evidence is insufficient to recommend either for or against the use of multivitamins by the American public to prevent chronic disease. The resolution of this important issue will require advances in research and improved communication and collaboration among scientists, healthcare providers, patients, industry, consumers, and the public. (Lähde: Reuters Health News, 17.5.2006 ja News Medical Net, 17.5.2006)

Blogiarkisto