maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Pikaruoka rasvaisempaa USA:ssa kuin Euroopassa

Alunperin kirjoitettu 13.4.2006, lisäys 15.5.2006

Laatulehti New England Journal of Medicine kertoo taas vaihteeksi rasvasta. Nyt on tapetilla pikaruoan (=roskaruoan) rasvamäärät. Ihmisillä on McDonald'sin myymistä tuotteista sellainen mielikuva, että tuotteet olisivat lähes identtisiä kaikissa maissa. Näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan. McDonald'sin kananuggetit ja ranskalaiset perunat ovat New York Cityssä epäterveellisempiä kuin vastaavassa McDonald'sin pikarasvaamossa Euroopassa. Tanskalaislääkärit ovat löytäneet transrasvoja Tanskan pikaruokaloiden tuotteista vähemmän kuin 1 gramman verran, mutta yli 10 g New Yorkin vastaavista paikoista. Ennätystä transrasvojen määrässä pitää yllättäen Kentucky Fried Chicken Unkarissa - noin 24 g. Transrasva joutuu tuotteeseen paistorasvasta. Ne ovat haitallisia ihmiselle koska ne kohottavat veren kolesterolia. On arvioitu, että yli 5 grammaa transrasvoja päivässä kohottaa sydän- ja verisuonitaudin riskiä 25 %. Transrasvoja käytetään elintarviketeollisuudessa valmistusteknisistä syistä ja ruoan säilyvyyden takia. Osittain kovetetussa kasvirasvassa on myös transrasvoja.

Äskettäin USA:ssa astui voimaan laki, jossa velvoitetaan elintarvikeyritykset ilmoittamaan paljonko heidän tuotteissaan on epäterveellisiä transrasvoja. Kaikenlaista kikkailua ja viivytystaistelua noudatetaan. McDonald's arvioi ranskalaisannoksensa transrasvamäärän alakanttiin. Pienen patistelun jälkeen löytyi oikein ruma lukema 8 grammaa. Tanskassa on astunut voimaan laki, jolla rajoitetaan kaikkien ravintoaineiden transrasvojen enimmäismääräksi 2 %.

Miten meillä Suomessa? Näyttäisi olevan kovin hiljaista...

Muita rasvaan liittyviä kirjoituksiani löydät täältä.

Kirjoitustani voit kommentoida täällä.

Lähteet
: NEJM 354: 1650-1652, 2006, Tohtori.fi, 15.5.2006

Blogiarkisto