keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Urheilijoita on aika helppo huijata

Alunperin kirjoitettu 27.5.2006, tekstiä lisätty 31.5.2006

Tämä on aika hurja selostus. Ravintolisiin sokeasti uskovat urheilijat jättänevät tämän lukematta! Sillä tässä todistetaan, että lumevaikutus (plasebo) huijaa urheilijoita parempiin suorituksiin. Tämä asia on ollut tiedossa jo kauan, mutta hyvin kontrolloitujen kokeiden järjestäminen on aina ongelmallista. Nyt näyttäisi ainakin päällisin puolin aika pätevältä tutkimukselta.

Voiko plasebon avulla juosta kovempaa? Näin näyttäisi olevan laita! The American Council on Exercise (ACE) on suorittanut kokeen missä urheilijoille uskoteltiin, että juomalla “super-hapetettua” vettä voi parantaa juoksusuoritusta.

Tätä tutkimusta johti seuraava tutkijajoukko ACE:sta: Jennifer Otto, John P. Porcari ja Carl Foster. Koehenkilöinä oli 32 sekä kilpa- että kuntourheilijaa. Koehenkilöille ilmoitettiin, että nyt heillä testataan miten uusi "ihmeaine" super-hapetettu vesi (super-oxygenated water, SOW) vaikuttaa heidän fyysiseen suorituskykyyn. Jokainen osallistuja sai katsottavakseen mainosfilmin missä kehuttiin tämän "ihmeaineen" vaikutuksia juoksusuoritukseen ja miten yksittäinen urheilija voi hyötyä aineen vaikutuksista.

Koehenkilöille suoritettiin useassa vaiheessa juoksutestit, eli ensin he juoksivat yhden koelenkin ja sitten kolme 5 km testilenkkiä. Ennen juoksuja koehenkilöt joivat joko pullotettua vettä (16 unssia = 500 g) tai sitten tätä "ihmeaineeksi" luulemaansa vettä (mikä todellisuudessa oli pelkkää hanavettä). Jokaisen juoksun yhteydessä mitattiin syke, kysyttiin miltä juoksu tuntui (rating of perceived exertion, RPE), mitattiin veren laktaattipitoisuus ja otettiin tietenkin vielä selkoa juoksun loppuajasta.

Tulokset osoittivat, että "ihmeaine" pisti juoksemaan keskimäärin 83 sekuntia nopeammin. Mitään eroa ei saatu muissa mitatuissa ominaisuuksissa (syke, laktaatti, RPE jne.). "Vuosien saatossa on suoritettu useita tutkimuksia missä lumevalmistetta saanut urheilija kokee suorituksensa parantuneen", sanoo tohtori Cedric Bryant ja jatkaa: "On olemassa selvää näyttöä, että mielen ja ruumiin välillä on yhteys fyysisessä suorituksessa."

Juuri tässä "ihmeaine"-tutkimuksessa vuodelta 2001 kävi niin, että urheilijoita huijattiin parempiin suorituksiin. Uskottelemalla, että urheilijat saivat hyötyä "super-hapetetusta" vedestä, he myös juoksivat kovempaa! En lähde tämän enempää itse pohtimaan miten suurta roolia tämä plasebo näyttelee urheilijoiden ravintolisien käytössä. Kehotan urheilijoita vain välttämään liian suuria odotusarvoja joidenkin markkinoilla olevien "ihmeaineiden" vaikutuksesta urheilusuoritukseen. Fitness- ja urheilulehdissä esitellyt "ihmeaineet" ovat kyllä houkutelleet esiin monet naurut meikäläisessä ja tunnetusti nauru on hyvä lääke!

Tutkimus on nyt julkaistu vuoden 2006 alkukesän numerossa ACE Fitness Matters lehdessä ja koko tutkimus on luettavissa internetissä: acefitness.org/getfit/PlaceboStudy2006.pdf.

Lower-fit subjects claimed they "felt lighter on their feet." More experienced runners asserted they didn’t feel any different.

Samansuuntaisia tutkimustuloksia saatiin myös itävaltalaistutkimuksessa, johon osallistui 20 nuorta miestä. He polkivat kuntopyörällä kahdessa jaksossa suurella teholla juotuaan 1,5 litraa joko hapetettua tai tavallista vettä. Tutkimuksessa käytetyn hapetetun veden happipitoisuus oli 180 milligrammaa litrassa. Jaksojen välillä miehet pitivät kahden viikon tauon. Miesten maksimaalinen suorituskyky ja hapenkulutus mitattiin heidän ajaessaan kuntopyörällä. Voimakkaasti hapetetulla vedellä ei ollut minkäänlaista vaikutusta miesten suorituskykyyn eikä maitohapon tuottoon. Onkin ilmeistä, että väitteet hapetetun veden paremmuudesta perustuvat lumevaikutukseen. Tietoisuus jonkin aineen mahdollisesta tehosta voi vaikuttaa tunteeseen oman suorituskyvyn paranemisesta. Pitkällä tähtäimellä tällainen lumevaikutus on kuitenkin rajallinen. Urheilijan kannattaisi keskittyä itse harjoitteluun eikä mahdollisiin, laillisiinkaan poppakonsteihin. (Leibetseder V, Strauss-Blasche G, Marktl W, Ekmekcioglu C. Does oxygenated water support aerobic performance and lactate kinetics? Int J Sports Med. 2006 Mar;27(3):232-235.)

Lähteet: Medical News Today, 26.5.2006, International Journal of Sports Medicine 27: 232-235, 2006

Lue lisää urheilusuorituksen parantamisesta

Blogiarkisto