sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

Pienillä lapsilla isot ongelmat

Alhainen syntymäpaino ja äidin raskausmyrkytys saattaa ennustaa lisääntynyttä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä aikuisiällä. Näin sanotaan eilen tarkastetussa väitöskirjassa.

Sirpa Tenholan Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenklinikalla tekemän tutkimuksen mukaan sikiön kasvuhäiriö vaikutti lapsen myöhempään kasvuun siten, että ns. kasvuhäiriölapset olivat sekä 5 että 12 vuoden iässä merkittävästi lyhyempiä ja laihempia kuin normaalikokoisina syntyneet lapset. Tämä näkyi myös mm. korkeina kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuuksina, vilkkaampana lisämunuaisten kuorikerroksen androgeenierityksena. Osalla kasvuhäiriölapsista myös lisämunuaisten kuorikerroksen tuottaman kortisolihormonin pitoisuudet olivat lisääntyneet. "Näillä lapsilla sekä korkea kortisoli- että adrenaliinipitoisuus olivat yhteydessä keskimääräistä korkeampiin veren kolesteroliarvoihin", Tenhola kertoo.

Raskausmyrkytyksen jälkeen syntyneiden lasten adrenaliinieritys oli lisääntynyt. Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä sekä systolinen että diastolinen verenpaine olivat merkittävästi korkeammat 12 vuoden iässä niillä lapsilla, jotka olivat syntyneet raskausmyrkytyksen jälkeen verrattuna lapsiin, joiden äitien raskauteen ei liittynyt raskausmyrkytystä.

Alhaisen syntymäpainon on todettu lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä aikuisiällä. Taustalla olevia syitä ei tunneta kovinkaan tarkasti. Nykykäsityksen mukaan syy on mahdollisesti hormonijärjestelmien ns. uudelleenohjelmoituminen sikiöaikana kasvuhäiriön vaikutuksesta (mm. lisämunuaishormonijärjestelmä).

Väitöskirja Cardiovascular risk factors and adrenal function in 12-year-old children born small for gestational age or after a preeclamptic pregnancy tarkastettiin Kuopion yliopistossa lauantaina 27. toukokuuta.

Lähde: Verkkouutiset, 27.5.2006

Blogiarkisto