keskiviikkona, toukokuuta 17, 2006

Google on paras!

Kirjoitettu alunperin 20.4.2006, lisäyksiä 12.5.2006 ja 17.5.2006

Google julkistaa uusia tuotteita
vähän väliä. Olen lisännyt uusimmat löytämäni tuotteet alla olevaan listaukseeni ja muutenkin ajankohtaistanut tätä kirjoitustani.

Sanottakoon mitä tahansa pahaa tai hyvää Googlesta, Bloggerista etc. olen lopultakin valmis julistamaan oman henkilökohtaisen näkemykseni Googlesta ja sen tuotteista: Aivan mahtavia työkaluja!

Äsken pistin Bloggeriin tosi pitkän listauksen terveystietoa tekstimuodossa (880 kt). Aika pitkään (20 min, minulla on hidas laajakaista) Blogger tekstiäni työsti ja varoitti monta kertaa matkan varrella, että se on kadottanut yhteyden serveriin. Painoin kuitenkin Jatka-painiketta ja sinne se tekstimassani meni. En huomaa blogini aukeavan erikoisen hitaasti tai toimivan muulla tavoin oudosti. Siinä se toimii kuten useimpina muinakin päivinä ja öinä. Välillä on käyttöhäiriöitä, siihen on vaan totuttava. Mutta teksti on ja pysyy. Lopulta siinä kävi niin, että otin pois tuon valtavan ison tekstitiedoston. Sivujani seuraavilta tuli kommentteja, että ns. RSS-feed oli epäkelpoa. Tämä onkin Bloggerin suurimpia murheita. Se tuottaa huonolaatuista RSS-feediä. RSS-feed taitaa olla sitä huonompaa, mitä enemmän blogeissa on sisältöä.

Mahtaako kukaan tietää paljonko tilaa saa käyttöönsä ilmaiseksi Bloggerissa. Olen ymmärtänyt, että kuville on varattu 300 Mt tilaa, mutta onko myös tekstimäärää tai postausten lukumäärää millään tavalla rajoitettu? Minulle riittäisi tuo 300 Mt tosi pitkään koska enimmäkseen tuotan tekstiä.

Jotta tällä postauksellani olisi jotain mieltä olen tähän poiminut täältä erään blogikirjoittajan löytämät Googlen palvelut ja niistä tehnyt ihan itse lyhyen kuvauksen suomeksi. Jotkut Googlen palvelut ovat monelle suomalaiselle täysin vieraita ja tulevat vieraina pysymäänkin. Käyttäkää niitä joita koette järkeviksi. Osa linkeistä vie Wikipediaan, joka on toinen hämmästelyni aihe. Wikipediasta sitten ehkä enemmän jonakin toisena päivänä.

No niin, nyt asiaan! Eli tässä on listaus "kaikista" Googlen tuotteista ja palveluista. Yritän olla sekoittamatta tähän listaukseen niitä lukuisia kekseliäitä ATK-yrityksiä, jotka tuotteissaan käyttävät sanaa Google (esim. Google Alert), mutta joilla ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä Googlen tuotekehitykseen.

Google Analytics
Lisätietoa: Google Analytics
Google Analytics julkistettiin 18.11.2005. Se on ilmainen kävijälaskuri, joka antaa aika lailla yksityiskohtaiset tiedot sivuilla kävijöistä. Minulla oli se vähän aikaa käytössä, mutta luovuin siitä, koska en tarvitse kovin tarkkaan tietoa siitä kuka sivuillani liikkuu. Joku toinen meistä voi tarvita ja silloin Analytics voi olla hyvä palvelu. Google osti tämän palvelun yhtiöltä nimeltä Urchin Software Corporation.

Answers
Google Answers tuli epäonnistuneeksi tuotteeksi todetun Google Questions and Answers tuotteen tilalle huhtikuussa 2002. Se laajentaa normaaleja Googlen hakutoimintoja aika jännällä tavalla. Laajat ja hankalat haut annetaan jonkun muun tehtäväksi ja bittirahaa lyödään piisirun pintaan niin paljon kuin tieto kiinnostaa. Mitä enemmän rahaa tarjotaan, sitä parempi hakutulos. Google on palkannut tähän 500 tutkijaa eri aloilta, jotka sitten lähtevät asiakkaansa kysymystä ratkaisemaan! Varmaan ihan 2-3 euron edestä ei löydy vastausta siihen kannattaako ryhtyä syömään foolihappoa valtimonkovetustautiin. En ole kokeillut. Siis, en ole kokeillut tuota Google Answers juttua.

Base
Lisätietoja: Google Base
Google Base ilmestyi beta-versiona (kokeiluversiona) 16.11.2005. Baseen käyttäjä voi itse lisätä kaikenlaista tietoa yhteiseen käyttöön. Basea on ajateltu laajennukseksi Google Sitemaps, Google Print ja Google Video nimisiin palveluihin. En ole kokeillut. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

Blog Search
Google Blog Search ja Blogger Blog Search ovat 14.9.2005 käynnistyneitä blogeissa kerrottujen tietojen hakukoneita. Tätä palvelua käytän jatkuvasti ja tietoa löytyy hämmästyttävän lyhyellä ja viiveellä ja tarkasti. Loistava hakukoneen muunnelma! Kaiken kieliset blogit löytyvät ja muutkin blogit ovat etsinnässä mukana kuin Blogger.

Blogger
Lisätietoa: Blogger
Bloggerilla tämäkin vaatimaton sepustukseni on tehty. Tämä on blogijulkaisualusta, joka auttaa tumpeloa nettisurffailijaa tuottamaan ihan siedettävän näköisiä sivustoja nettiin muitten ihmeteltäväksi. Toimii loppujen lopuksi aika hyvin ollakseen täysin ilmainen palvelu!

Bookmarks
Bookmarks on ihan ilmainen kirjanmerkki-palvelu, johon saa kerättyä muistiin usein käyttämänsä nettiosoitteet. Itse käytän delicious-nimistä palvelua. Bookmarksia en ole kokeillut.

Book Search
Ennen Google Print nimellä tunnettu palvelu Google Book Search esiteltiin Frankfurtin kirjamessuilla lokakuussa 2004. Tämä palvelu tekee hakuja kokonaisista kirjoista, jotka Google on ensin skannanut ja tallentanut digitaaliseen tietokantaan. Tätä palvelua käytän tosi paljon ja olen sen hyväksi havainnut. Yleensä kirjasta aukeaa se haluttu sivu ja muutama muukin kaupan päälle. Suosittelen! Googlella on suuruudenhulluja projekteja kytemässä. Google Print Library nimiseen projektiin ollaan kutsumassa mukaan lukuisia kirjastoja ja yliopistoja skannausprojektiin: University of Michigan, Harvard (Widener Library), Stanford (Green Library), Oxford (Bodleian Library) ja New York Public Library. Lehtitietojen mukaan Google aikoo skannata 15 miljoonaa kirjaa 10 vuoden aikana! On kaikenlaisia muita suunnitelmia myös kuten yhteistyö Open Content Alliancessa, Google Books Partner Program ja Google Books Library Project. Tämä projekti on ymmärrettävästi herättänyt runsaasti vastustusta kirjankustantajien ja kirjailijoiden parissa. Aika näyttää mihin hanke on kääntymässä. Itse toivon hankkeen jatkuvan Googlen käsissä.

Calculator
Calculator on Googlen loistava laskin! Lue nämä selitykset:
http://www.google.com/help/calculator.html Google Calculator Help
http://www.googleguide.com/calculator.html GoogleGuide calculator
Minun ehdoton suosikkini! Muutama esimerkki kertoo miten loistava työkalu tämä on. Klikkaa näitä: 12*13, (1+i)*(2+i), 212 F in C, 1.21 gigawatts / 88 mph, days in a year jne.

Calendar
Lisätietoja: Google Calendar
Google Calendar on ilmainen kalenteri vähän samaan tyyliin kuin Yahoo!:n ja MSN:n luomat kalenterit. Itse käytän Yahoon kalenteria yksityisesti, mutta aika huimalta kuulostaa mahdollisuus Googlen kalenterissa yhdistää kalentereita kavereiden tai työyhteisön kesken. Googlen kalenteria on tosi helppo käyttää ja siihen voi ladata valmiiksi pyhäpäivät ja kaiken muun tapaiset tiedot. Tämä on ihan uusi palvelu ja se käynnistyi 13.4.2006. Ainakin englannin kielellä Calendar osaa "haistaa" mihin kohtaan kalenterimerkintä sijoitetaan esim. tapauksessa "leave work today at 5 p.m.," tai "dinner Thursday with Matti," !

Catalogs
Google Catalogs on tällä hetkellä testausvaiheessa. En ole testannut. Ideana on että usein tulostetut tekstit tehdään kuvatiedostoiksi, ja kerätään arkistoihin minityyrikuvina kaikkien käytettäväksi.

Code
Google Code on koodajille tarkoitettu paikka. Olen koodaaja, mutta en ole täällä käynyt kurkkimassa: Google Code website

Currency Conversion
Explanation kertoo, että kyseessä on valuuttamuunnin. Kokeilu on rajoittunut näiden esimerkkien läpikäyntiin:
1.5 LTL in EUR
100 Chilean peso in Brazilian real
2 Euros per liter in British pounds per Imperial pint

Definitions
Etsii netistä seltyksiä erilaisille asioille. Toimii todennäköiseti vain englannin kielellä. Kokeilu jäänyt tällaisen leikkimisen asteelle:
Explanation
Definition of cat.
Definition of Purple Rain.
Definition of George Washington.

Directory
Google Directory valmistui jo huhtikuussa vuonna 2000. Tätä käytin aikoinaan aika paljon, mutta kyllästyin siihen lopulta. Tämä toimii hierarkkisena sisällysluettelona kaikkeen siihen tietoon mikä on netissä. En koskaan oikein tajunnut tämän asian merkitystä. Täytyy kokeilla joskus ihan ajatuksella. Erityinen PageRank systeemi lajittelee tiedon merkittävyyden mukaan.

EPayments
EPayments on vähän niinkuin tunnettu eBay, jolla hoidetaan bittimaksut Googlen sisällä. Tähän palveluun on kytketty Google Account system, Google Base ja Google Store. En ole käyttänyt, ei minulla ole rahaa.

Finance
Google Finance on finanssiguruille tarkoitettu palvelu. Ja uusi sellainen, eli palvelu avattu 21.3.2006. En ole kokeillut. Voi olla hyväkin työkalu.

Froogle
Froogle on hintatietoja etsivä hakupalvelu. Viimeksi kun kokeilin se ei yhditänyt hakuja suomalaisiin tuotteisiin. Nyt tilanne voi jo olla toinen.

Gmail
Lisätietoja: Gmail
Gmail on se tuttu Google Mail, ilmainen sähköposti. Taitaa vielä olla beta-testausvaiheessa. En ole kokeillut. Postipalvelimelta ei tila ole loppumassa ihan heti kesken. Muistaakseni 1 Gt on tilaa postipalvelimella jokaiselle käyttäjälle!!

Groups
Lisätietoja: Google Groups
Google Groups on se vanha tuttu Usenet tyyppinen arkisto. Tätä olen käyttänyt jonkin verran ja olen ymmärtänyt, että tämä palvelu on laajentumassa lähiaikoina. Varmaan tässä käy niin, että tämä palvelu yhdistetään Google Mailiin. Tekstiä löytyy täältä palvelusta vaikka kuinka paljon.

Hurricane Katrina
Syyskuun 12 vuonna 2005 Google teki hurrikaani Katrinasta kerätylle tiedolle oman erikoissivuston. En ole jaksanut kahlata läpi. Kokeilkaa Official Google Hurricane Katrina search tools

Images
Vuonna 2003 Google ilmoitti ilouutisena kaikille, että nyt voi netissä olevia kuvia etsiä tehokkaasti kuvia. Ei ole tullut kokeiltua. Käykää vaikapa ensiksi kurkkaamassa Google Images websitea

Labs
Lisätietoa: Google Labs
Google Labs on Googlen oma testauspaikka. Täältä löytyy aina kaikkea hauskaa sille jolla on aikaa mahdottoman paljon istua koneen ääressä. En ole kokeillut.

Local
Google Local löytää jonkun paikkakunnan paikalliset palvelut. Oli viimeksi kokellessani kovin amerikkalainen. Houkuttelevalta tuntuu ajatus hakukenttää syöttää sanat ja "parturi" ja "Kittilä", jolloin saisi esiin Kittilän kaikki parturipalvelut.

Maps API
Lisätietoa: Google Maps
Google Maps API ilmestyi 8.2.2005 ja saavutti suuren suosion. Olen joitakin kertoja käyttänyt ja toimii aivan hienosti yhdessä Google Earth palvelun kanssa!

Mars
Lisätietoja: Google Mars
Google Mars ilmestyi 13.3.2006 ja näyttää Marsin pinnan. Ei ole tullut tiirailtua Marsia.

Mobile
Google Mobile website on kännyköille kehitetty Google hakupalvelu. Minulla on niin vanha kännykkä, että jää tällaiset hienoudet testaamatta.

Moon
Lisätietoja: Google Moon
Google Moon on kuuhullujen toiveuni. Minä en ole kuuhullu. Kun tiirailee kuuta tällä ohjelmalla oikein tarkasti paljastuu vihdoin koko totuus: kuu on tehty juustosta!

Movies
Toimii vain USA:ssa ja Kanadassa. Kokeilkaa tästä: Google Movies

Music
Google Music käynnistyi 15.12.2005 ja lienee kehittymässä musiikkikipaleiden etsintätyökaluksi. En ole ehtinyt tätä kokeilla. Löytyy täältä: Google Music website

News
Lisätietoja: Google News
Google News on täydellinen uutistoimisto. Täältä löytyy moni minunkin referoimani juttu. Aivan loistava palvelu! Oli pitkään beta-versiona, mutta lienee nyt jo ihan täysjärkinen ohjelma.

Notebook
Lisätietoja: Google Notebook
Tämä on lisäys selaimeen muistiinpanojen lisäämistä varten. Tätä ehdin jo kokeilemaan ja se osoittautui hyvin hyödylliseksi. Lienee yhä edelleen laboratorio-versiona saatavana.

Orkut
Lisätietoja: Orkut
Tämä ei ole mikään seksipalveluja tuottava sivusto, vaan Googlen insinöörien ylläpitämä yhteisö. En ole tutustunut orkut palveluihin. Nimi taitaa tulla Orkut Büyükkökten nimiseltä herralta. Ymmärrettävästi käytettiin hänen etunimeään nimettäessä palvelua.

Pack
Lisätietoja: Google Pack
Google Pack on kaikki yhdessä palvelu. Täältä löytyy Adobe Reader, Norton Antivirus ja tutut Google työkalut sulassa sovussa. En ole kokeillut.

Page Creator
Lisättietoa: Google Page Creator
Google Page Creator on betaversiovaiheessa ja tarkoitettu nettisivujen tekoon Googlen omille servereille. En ole testannut.

Personalized Home
Google Personalized Home on palvelu jolla tehdään Googlen palveluista enemmän henkilökohtaisia. En ole kokeillut.

Personalized Search
Google Personalized Search käyttää hyväkseen ennen tekemiäsi hakuja, Search History ominaisuus. Eipä ole tätäkään tullut kokeiltua.

PhoneBook
Googlen oma puhelinnumeroiden etsintätyökalu. Ei taida toimia Suomessa. Katsokaa lohdutukseksi tämä esimerkkihaku: Google PhoneBook results for Google, Inc.

Reader
Lisätietoja: Google Reader
Vuonna 2005 ja lokakuussa Google ilmoitti luoneensa sekä Atom että RSS feedejä lukevan Google Readerin. Käytän yhtä toista feedreaderiä. Varmaan tämä toimii vähintään yhtä hyvin. Google Reader voi olla ihan hyvä ajatus.

Scholar
Google Scholar on sitä vastoin minun unelmieni täyttymys. Marraskuusta 2004 lähtien on voinut hakea pitkiä tutkimusraportteja. Tällä hetkellä se on aivan loistavasta ylläpidetty ja jokaisen tutkijan märkä toiveuni. Tästä ei hakukone parane! Täältä löytyy kaikki. Stand on the shoulders of giants ei ole liioittelua.

Search History
Search History pitää kirjaa hakutoiminnoista. Ei ole ollut minulla käytössä.

Sitemaps
Lisätietoja: Google Sitemaps
Kesäkuussa 2005 Google on päästänyt tämän työkalun betatestaukseen. En tiedä mitä palvelu käsittää enkä nyt jaksa asiaan paneutua.

SketchUp
Lisätietoja: SketchUp
Jokunen aika sitten (16.3.2006) Google osti @Last Software yhtiön, ja sai 3D mallinnusohjelman jonka kanssa nyt varmaan yritetään jotain järkevää tehdä. En tiedä nykytilanteesta mitään, mutta vielä muutama päivä sitten SketchUp Website tarjosi kolmiulotteista mallinnusta sitä haluaville pientä korvausta vastaan.

Special Searches
Google Special antaa käyttäjälle mahdollisuuden hakea tietoa aivan erityisestä paikasta. En ole kokeillut.

SMS
Lisätietoa: Google SMS
Google SMS website ja Demo of Google SMS sekä Open Source Project for Google SMS ei tehnyt minua hullua hurskaamaksi. Eiköhän tämä ole tekstiviestien lähettämiseen tarkoitettu palvelu. Täytyy joskus testata. Matti Vanhasen viitoittamalla tiellä en voi kuitenkaan kulkea. Vaimo on jo, ja hyvä sellainen.

Suggest
Google Suggest on eräänlainen automaattisen kirjoituksen muoto. Minä kirjoitan aina hitaasti ja varmasti. En taida tarvita suggestiota.

Transit
Google Transit on yhä Googlen laboratoriossa odottamassa kehittymistään täydelliseksi reittipalveluksi. Huhujen mukaan täydellinen reittipalvelu on tällä hetkellä vain käytössä Portland, Oregonissa ja siellä tulee aika vähän liikuttua.

Translate
Google Language Tools on tekstien käännöspalvelua. Lienee sama kuin Google Translate, jota olen kokeillut. Eipä käänny vielä tekstit savoksi eikä suomeksi, ei hiljaa eikä kovvoo.

Trends
Google Trends on kokeiluasteella oleva mielenkiintoinen tuote. Se pyrkii näyttämään erilaisten käyrien avulla miten erilaiset tunnetut hakusanat ovat käyttäytyneet viime vuosina. Aikaansa seuraava lääkäri Pentti Nykänen on kokeillut tuotetta: Googlen kiva ominaisuus, jolla voi seurata eri hakusanojen käytön kasvua ajan myötä. Parhaiten tuotteesta saakin tällä hetkellä jonkinlaisen käsityksen kokeilemalla erilaisia hakusanoja. Tässä muutamia omia kokeilujani: flu, earthquake, girls, nutrition, Tarja Halonen, sex

University Search
Google University Search tekee hakuja muutamien yliopistojen sivuilta. Nähdäkseni turha.

Video
Lisätietoja: Google Video
Google Video hakee netistä "kaikki" videofilmit. En ole ehtinyt tätä kokeilla.

Weather
Toimii ymmärtääkseni vain USA:ssa sääpalveluna. Katso esim. Palo Alto weather

Web Search
Lisätietoja: Google search
Googlen lippulaiva ja kaikkien hakukoneiden äiti. Hakee kaiken tarpeellisen tiedon netistä. Sivuja on indeksoinut jo yli 8 miljoonaa Weppisivua, löytyy sieltä sinunkin sivusi. Lienee tunnetumpia internetpalveluja tällä hetkellä. Olen tämän hakukoneen suurkäyttäjä.

Writely
Lisätietoja: Writely
Tämä on ihan uusi palvelu, joka käynnistyi 9.3.2006 Googlen ostaessa itselleen Upstartle-nimisen yhtiön. Se on tekstinkäsittelyohjelma. Ei taida vielä toimia. Kuulostaa todella houkuttelevalta palvelulta: Writely website Writely blog

X
Lisätietoa: Google X
Google X on näitä laboratoriovaiheessa olevia Googleprojekteja. En ole kokeillut.

Zeitgeist
Google Zeitgeist on sellainen palvelu joka kerää yhteen suosituimmat haut koko maailmasta. Olin saada sydänkohtauksen kun näin, että "orkut" oli viidenneksi yleisin hakusana vuonna 2005 Google.com:ssa! Orkut ei kuitenkaan vie lihallisten elämysten pariin vaan muistaakseni jonkinlainen nettiyhteisö, jolla lienee muutakin mielessä kuin "se". Vuos1 2005 oli tällainen Googlen mielestä.

Ö-mappi
Tämä ei ole Googlen palvelu, on vain minun kolkko tapani muistuttaa, että ei tässä vielä kaikki! Tämmöistä löytyy vielä, jos ei muuten saa aikaansa kulumaan:

AdSense AdSense
AdWords AdWords
Deskbar Google Deskbar website
Desktop Google Desktop Google Desktop sivusto
Earth Google Earth Google Earth website
Hello Hello (application) hello-sivu
Mini Google Mini Google Mini Website
Picasa Picasa picasan nettisivusto
Search Appliance Google Search Appliance Search Appliance kotisivu
Talk Google Talk Google Talk website
Toolbar Google Toolbar website
Web Accelerator Google Web Accelerator Google Web Accelerator website

Blogiarkisto