perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Me ollaan sankareita!

Välillä pitää käydä yleissivistävällä luennolla. Siihen tarjoutui erinomainen tilaisuus kun paikalliseen kirjastoon tuli hyvä ystäväni Svante Lundgren puhumaan uusimmasta kirjastaan: I hjältens tid. Kirja kertoo natsien synnyttämien juutalaisvainojen aikaisista sankariteoista kun pelastettiin kymmeniä tuhansia juutalaisia varmalta kuolemalta.

Svanten uusin kirja on jatkoa hänen kirjalleen I bödelns tid, joka käsitteli holokaustia natsien suunnalta katsoen. Uudessa kirjassa on runsaasti kuvauksia aivan käsittämättömistä uroteoista. Jos sinä joskus kuvittelet olleesi tosi rohkea jossakin asiassa, esim. sanottuasi hyi, hyi jollekin ihmiselle joka kertoo rasistisia vitsejä, sinun kannattaa lukea tämä kirja. Uskoisin, että asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Kirjassa mainitut henkilöt panivat henkensä alttiiksi (ja monet kuolivatkin) pelastaakseen usein täysin tuntemattomia hätään joutuneita ihmisiä. Suomella ei ole tarvetta röyhistellä rintaa. Sankariteot olivat aika vähissä. Yli 90% Tanskan juutalaisista kuljetettiin salaa turvaan Ruotsiin. Sankarina hääri mm. Jörgen Kieler. Kirjassa mainitaan myös muita sankareita: Raoul Wallenberg, Sempo Sugihara, Oscar Schindler jne.

Svante Lundgren on loistava luennoitsija, jolla ei ollut vaikeuksia valitettavan vähälukuiselle yleisölle tarjota unohtumattoman illan. Suosittelen kirjan lukemista. Se on hyvä. Samalla opitte uusia ruotsinkielisiä sanoja!

Svante Lundgren on oppinut mies. Hän on teologian tohtori ja judaistiikan dosentti Åbo Akademin yliopistossa. Katsokaa mitä hänen aiemmista kirjoistaan kerrotaan:

"Tarvitsemme kaikkien pyhien kirjojen ja kaiken vaikutusvaltaisen uskonnollisen ajattelun eettistä arviointia. Tehokkainta on sisältä päin tuleva kritiikki. Murhatun Jumalan varjo on merkkipaalu tällä tiellä. Kirja ansaitsisi myös kansainvälisen lukijakunnan."

Heikki Räisänen, Helsingin Sanomat

"Kristinuskon ja juutalaisuuden eturivin asiantuntijat Matti Myllykoski ja Svante Lundgren ovat kirjoittaneet tärkeän lisän suomenkieliseen antisemitismiä käsittelevään kirjallisuuteen...
Kaiken kaikkiaan kyseessä on huikean monipuolinen ja kattava esitys juutalaisvastaisista tendensseistä kristinuskon historiassa. Teosta voi hyvin käyttää myös käsikirjana eri kristinuskon muotojen suhteista juutalaisuuteen. Ainakin ei-teologille Myllykosken ja Lundgrenin kirja opettaa paljon yleistä myös kristinuskon opillisesta kehityksestä."

Hannu Juusola, Yliopisto

"Kristinuskon juutalaisvastaisuuden historia on saanut Murhatun Jumalan varjon myötä vaikuttavan suomenkielisen yleisesityksen. Kirja on niin kulttuurihistorian kuin uskonnonhistorian kannalta merkittävä. Myös sen antamat virikkeet teologiseen pohdintaan ovat välttämättömiä uskottavan jumaluusopin harjoittamisessa."

Urpo Karjalainen, Hengellinen Kuukauslehti

"Kaiken kaikkiaan pidän upeana sitä, että olemme saaneet suomen kielellä näin kattavan esityksen tärkeästä aiheesta. Uskon, että teoksella olisi kysyntää myös laajemmilla kielialueilla."

Tiina Mahlamäki, Agricola

"Lopultakin meille tarjoutuu tilaisuus lukea tekstiä, joka rehellisesti, perusteellisesti ja ilman tavanomaisia vähättely-yrityksiä keskittyy kaikkien kolmen kirkkokunnan antisemitismin perinteeseen, jota ne ovat niin arvoituksellisella intohimolla ylläpitäneet...
Myllykosken ja Lundgrenin kirja edustaa merkittävää suomalaista askelta sillä itsetutkiskelun tiellä, jota kristillinen ja jälkikristillinen kulttuuri parhaillaan kulkevat, kun ne pyrkivät yhä laajenevaan tietoisuuteen siitä itsetuhoisesta antisemiittisestä taakasta, jolla ne ovat kuormittaneet itseään, ja joka on tunkeutunut niin moneen yhteyteen ja ilmennyt juutalaisen läsnäolon ja merkityksen itsepäisessä kieltämisessä."

Mikael Enckell, Hakehila

Blogiarkisto