maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Liikunta auttaa närästykseen

Närästyksestä on jokainen meistä joskus elämänsä aikana kärsinyt. Närästys tai refluksi aiheutuu siitä, että mahalaukun erittämä suolahappo pääsee ruokatorveen ja aiheuttaa siinä ärsytystä. Normaalisti mahanesteen sisältämän suolahapon pitäisi kulkea toiseen suuntaan, eli ohutsuoleen päin. Tätä mahanesteen kulkeutumista väärään suuntaan kutsutaan refluksiksi, ja tästä johtuva ruokatorven tulehdus taipuu lääkärin suussa muotoon refluksitauti. Lääketieteellisissä lehdissä näkee usein lyhenteet GORD tai GERD (Gastro OEsophageal Reflux Disease).

Maltillisesta liikunnasta on hyötyä närästyksen hoidossa, mutta kova liikunta saattaa pahentaa oireita, selviää puolalaisesta tutkimuksesta. Närästyksen äityessä vallan mahdottoman pahaksi on urheilijankin joskus turvauduttava protonipumpun estäjiin (moderni närästyslääke), joka vähentää mahalaukun suolahaponeritystä.

Jos jostain syystä kevyt liikunta ei kiinnosta, voi yrittää näitä keinoja närästykseen:

  • laihduttaminen (painon pudotus vähentää vatsaontelon ja mahalaukun sisäistä painetta, ja vähentää sillä tavalla närästystä. Jos närästys on tullut iän mukana nousevan painon seurauksena, saattaa painonpudotus olla ainoa tarvittava hoito)
  • kiristävien vaatteiden välttäminen (jos vyön avulla on tapana hoikentaa vyötäröä, niin voi huomata, että tämä aiheuttaa painetta mahalaukkuun ja lisää närästystä. Vatsajumpalla, liikunnalla ja järkevällä ruokailulla voi vyöstä päästä kokeilemaan muitakin reikiä tai sitten vain henkselit käyttöön)
  • kahvin, tupakoinnin ja alkoholinkäytön välttäminen! (Pari saunaolutta myöhään illalla pahentavat selvästi tästä taudista johtuvia yöllisiä refluksivaivoja).
  • runsaiden aterioiden ja runsaan iltasyönnin ja -juomisen välttäminen (mikäli tällainen haaveri pääsee käymään, nosta parin tiiliskiven tai tietosanakirjan avulla sängyn pääpuolta. Kun ihminen nukkuu tässä hiukan alaspäin kallistuvassa asennossa, painovoima vähentää närästyksen esiintymistä)
Lähde: Jozkow Pawel, Wasko-Czopnik Dorota, Medras Marek, Paradowski Leszek. Gastroesophageal Reflux Disease and Physical Activity. Sports Med 36 (5): 385-391, 2006

Blogiarkisto