torstaina, elokuuta 24, 2006

Antioksidanteista ja vitamiineista ei juurikaan hyötyä syövän ehkäisyssä

Ei tälle voi mitään. Antioksidantteja, hivenaineita ja vitamiineja suositellaan ravintolisinä niinkin vakaviin sairauksiin kuin syöpään. Luontaistuotealaan vihkiytyneet bisnesmiehet ja -naiset harmittelevat kun ei oikein tahdo löytyä tieteellisiä tutkimuksia, joissa tämä teho voitaisiin kiistatta näyttää toteen. Sitten kun tieteellinen tutkimus tehdään niin tulos on usein joko ristiriitainen tai osoittaa antioksidanttien ja vitamiinien olemattoman tehon syöpään. Innokkaimmat luontaistuotealan puolestapuhujat vähättelevät vähäisen tai olemattoman tehon näkymistä silloin tutkimuksen huonolla tasolla tai muilla mahdollisilla virhelähteillä.

Nyt on taas tehty yhteenveto tällaisesta isosta antioksidantti- ja vitamiinitutkimuksesta Ranskassa (SUVIMAX). Noin 7,5 vuoden seurannan jälkeen voidaan todeta tutkimuksen tulokset hyvin ristiriitaisiksi. Antioksidanteista oli hyötyä oikeastaan vain joillekin miehille. Naiset eivät lainkaan hyötyneet antioksidanteista. He sairastuivat yhtä usein syöpään riippumatta siitä miten paljon nauttivat antioksidantteja. Miehilläkin antioksidanteista ravintolisinä oli kiistatta hyötyä vain jos ravinnon kautta saatava antioksidanttimäärä oli tavattoman alhainen.

Tohtori Tolonen antanee oman näkemyksensä tässäkin asiassa. Ainakin hän aiemmin ilmestyneitä SUVIMAX-raportteja on tulkinnut paljon optimistisemmin. Otaksun hänen löytävän jotain huomautettavaa tutkimuksen toteutuksessa ja tulosten tulkinnassa. Aiempaan kirjoitukseeni hän on antanut tällaisen selityksen: Epidemiologisista tutkimuksista olen sitä mieltä, että ne eivät voi osoittaa negatiivista syysuhdetta. Toisin sanoen tämä nyt julkaistu ranskalaistutkimus ei voi osoittaa sitovasti, etteikö jokin antioksidantti tai jokin vitamiini tai hivenaine voisi ehkäistä syöpää joinakin annoksina, joinakin kombinaatioina, joillekin ihmisille, joitakin pitkiä aikoja annettuina. Media on Tolosen mukaan vain kärkäs uutisoimaan tällaisia virheellisiä johtopäätöksiä. Leikkisäksi Tolonen heittäytyy vertaamalla tilannetta siihen, ettei poliisi Espoossa pidetyssä ratsiassa saanut kiinni yhtään rattijuoppoa. Lehtiotsikko: Suomessa ei ole rattijuoppoja!

Minun on tylysti vedettävä se johtopäätös ranskalaistutkimuksesta, että antioksidanteilla on valitettavan vähäinen syöpää ehkäisevä teho. Naisilla teho oli olematon ja miehillä hyvin vähäinen. Niin mielelläni olisin tässä enemmänkin antioksidanttien puolestapuhujana, mutta nyt taitavat kuitenkin tieteelliset faktat painaa enemmän vaakakupissa. Valitettavasti. Monipuolisen ravinnon puolesta kannattanee liputtaa, eikä liiaksi panna luottamustaan ravintolisinä nautittuihin antioksidantteihin niin vakavissa sairauksissa kuin syöpä.

Lähde: Br J Nutr 96 Suppl 1: S28-30, 2006

Blogiarkisto