torstaina, elokuuta 03, 2006

Elintaparemonttia pukkaa

Toimittaja Krista Korpela-Kosonen lähetti minulle äsken tietoja Pohjoismaisen ministerineuvoston ajatuksista miten saataisiin suomalaiset liikkumaan enemmän ja syömään terveellisemmin. Pohjoismaiset päättäjät kantavat erityisesti huolta alueen väestön huonoista ruoka- ja liikuntatottumuksista. Pohjoista väestöä patistelee elintaparemonttiin nyt Pohjoismaiden ministerineuvosto, joka on julkaissut aiheesta tuoreen raportin. Neuvoston tavoitteena on, että 15 vuoden kuluessa valtaosa väestöstä noudattaa ravinto- ja liikuntasuosituksia, jotka on määritelty Pohjoismaiden yhteisissä ravitsemussuosituksissa vuonna 2004 ja jotka astuivat voimaan Suomessa vuonna 2005.

Ministerineuvosto on huolissaan ylipainon ja lihavuuden yleistymisestä kaikissa Pohjoismaissa. Suuri osa väestöstä käyttää edelleen liikaa rasvaa, mutta liian vähän kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja kalaa. Varsinkin lapsille ja nuorille maistuvat runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet. Noin puolet väestöstä ei yllä tavoitteisiin päivittäin suositellun liikunnan määrässä. Tavoitteet väestön elintapojen kohentamisesta on määritelty komeasti sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille. Ensimmäisiä merkkejä kansalaisten ruoka- ja liikuntatottumusten paranemisesta odotetaan vuoteen 2011 mennessä. Lopulliset tavoitteet on määrä saavuttaa vuoteen 2021 mennessä.

Neuvosto toivoo, että seuraavien 15 vuoden aikana valtaosa väestöstä omaksuisi pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa määritellyt terveyttä edistävät ravinto- ja liikuntatottumukset. Samaan aikaan ylipainoisten ja lihavien ihmisten osuutta väestöstä pyritään vähentämään ainakin kolmanneksella. Tavoitelistalla on myös ravinto- ja liikuntatottumuksista johtuvien sosiaalisten terveyserojen kaventaminen.

Ministerineuvosto katsoo, että keinot väestön elintapojen kohentamiseksi on löydettävä pääosin valtakunnallisella ja paikallisella tasolla, mutta yhteisiä pohjoismaisia ja kansainvälisiä toimia tarvitaan niiden tukemiseksi. Neuvosto aikoo julkaista vähintään joka toinen vuosi raportin, jossa esitellään kussakin Pohjoismaassa tehtyjä toimenpiteitä. Ajatuksena on, että muut maat voivat saada toistensa toimista ideoita omiin toimenpiteisiinsä.

Lähde: Finfood, 3.8.2006

Pohjoismaiden ministerineuvoston raportti Health, food and physical activity löytyy täältä.

Blogiarkisto