sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Karnitiinin turvallisuus selvitetty

Tässä täytyy pitää tarkkaa huolta, että kirjoittaa sanat oikein. Nyt on tarkoitus siis raportoida uunituoreesta tutkimustiedosta koskien karnitiinia, ei Tolosen kaupittelemaa karnosiinia.

Karnitiini on ehdollisesti välttämätön aminohappoa muistuttava yhdiste, joka on keskeisesti mukana pitkäketjuisten rasavahappojen kuljetuksessa mitokondrioihin (ns. beeta-oksidaatio). Karnitiinia lisätään varsinkin laihdutusvalmisteisiin, mutta myös moniin urheilijoiden käyttämiin lisäravinteisiin. Varsin paljon on tutkittu karnitiinilisän tehoa painonhallinnassa ja energiataloudessa. Tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Itse kokeilin tätä varsin kallista ainetta kaudella 2002-2003. Otin 2 g/vrk. Ei lisännyt suorituskykyä, eikä myöskään vaikuttanut millään näkyvällä tavalla aika vähäisten rasvakerrosteni käyttäytymiseen. Karnitiinin tehosta kes­tävyysurheilussa ei ole mitään vakuuttavaa näyttöä , eikä myöskään ole tiedossa mitään tutkimusta, joka osoittaisi että liikunta aihe­uttaisi karnitiinin puutetta. Karnitiinin vaka­vaa puutetta on vaikea saada aikaiseksi ihmisessä, vain tilapäisestä vajeesta liikunnan jälkeen on raportoitu. Karnitiinia saa punaisesta lihasta riittäviä määriä. Liekö syynä ylioptimistisiin odotuksiin aineiden tehosta aikanaan ilmestyneet yllättävän hyvät romanialaisen urheilu­klinikan tutkimustulokset 1980-luvun lopulla?

Yllättävän vähälle huomiolle on jäänyt tuotteen turvallisuusnäkökohdat. Tätä aukkoa sivistyksessämme paikkaa nyt tämä uusi amerikkalainen tutkimus. Havaittiin korkeimmaksi turvalliseksi annokseksi 2000 mg/vrk L-karnitiinia. Korkeampiakin annosmääriä on kokeiltu eikä päähän ole sarvia kasvanut tai muuta poikkeavaa esiintynyt. Tutkijat kuitenkin päätyvät suosittelemaan turvarajaksi tuon 2 g/vrk. Aineen pitkäaikaiskäytöstä ei ole kokemusta. Moni tutkija pitää karnitiinia turhana ravintolisänä.

Hathcock JN, Shao A. Risk assessment for carnitine.

Lähde: Regul Toxicol Pharmacol, 8.8.2006 [julkaistu elektronisesti ennen painoon menemistä]

Blogiarkisto