torstaina, elokuuta 24, 2006

Uudentyyppinen rokote kehitteillä diabetekseen

Ruotsissa tapahtuu mielenkiintoisia asioita! Diamyd Medical AB -niminen pieni bioteknologia-alan yritys on kehittänyt rokotteen, joka näyttää suojaavan tyypin 1 diabeteksen etenemistä vastaan. Rokotteen kehittelyä ja sen ympärillä tehtyä tutkimustyötä esiteltiin eilen Tukholmassa lehdistötilaisuudessa. Se on nyt läpäissyt faasin 2 tässä lääkkeen kehittelyvaiheessa. Seuraavaksi lääke etenee faasiin 3, jolloin rokote annetaan useammille muille diabetespotilaille kuin faasissa 2. Kestää vielä useita vuosia ennen kuin rokote mahdollisesti on kaikille saatavana. Perusidea on yksinkertainen: Diabetesta sairastava lapsi ottaa vain 1-2 rokotusta sen sijaan, että hän piikittäisi itseään joka päivä. Mahtaako toimia? Lue tämä tiedotteeni!

Helmikuussa 2005 aloitettuun tutkimukseen osallistuu kahdeksan sairaalaa Ruotsissa (Linköping, Tukholma, Göteborg, Malmö, Jönköping, Borås, Halmstad ja Örebro). Näissä sairaaloissa on diabetesta sairastavia lapsia (10-18 vuotta vanohoja) rokotettu tällä uudella aineella. Heidät oli aiemmin määritelty diabetesta sairastaviksi ennen rokotekokeilua. Kaiken kaikkiaan on 35 diabeteslasta saanut rokotteen ja 35 diabeteslasta saanut vain plaseboa. Lapsilta on sitten 3 kuukauden välein mitattu insuliinintuotanto. Insuliinin tuotanto oli hyvin heikkoa molemmissa ryhmissä, mutta aidon rokotteen saaneissa lapsissa oli tapahtunut se merkittävä ero, että he ruokailun jälkeen tuottivat kaksi kertaa enemmän insuliinia kuin plaseboa saaneet.

Tutkimusta johtava professori Johnny Ludvigsson on Ruotsin tunnetuimpia diabetesasiantuntijoita ja hän kertoo, ettei rokotteesta ole ollut mitään haitavaikutuksia. Rokotteen valmistaja suunnittelee nyt tutkimuksen laajentamista 50 sairaalaan USA:ssa ja Euroopassa keväällä 2007.

Miten rokote toimii? Diamyd Medicalin rokote sisältää geeniteknologian avulla tuotettua proteiinia tai oikeastaan entsyymiä nimeltään GAD, eli glutamaatti dekarboksylaasia (Glutamic acid decarboxylase). Tämä entsyymi on vastuussa haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta. Rokotteen ideana on antaa ihmiskehon puolustusjärjestelmälle aikaa tottua tähän GAD-entsyymiin niin aikaisessa vaiheessa, että ei-toivottu soluja tuhoava vaikutus tulisi lievemmäksi. Kun GAD hyökkää haimaa vastaan, toivotaan insuliinia tuottavien solujen selviävän tästä ikävyydestä ja toipuvan taas niin hyvin, että insuliinin tuotanto voi jatkua. Rokotteen uumoillaan olevan avuksi sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetekseen kunhan haimasolut tuottavat edes vähän insuliinia.

Vielä on liian aikaista sanoa rokotteen toimivuudesta väestötasolla diabeteksen hoidossa, mutta minusta toimintamekanismi vaikuttaa hyvin luontevalta ja järkevältä. Ruotsin pörssin pienyritysten O-listalta löytyvän Diamydin kurssi oli kesäkuussa 37 kruunun tuntumassa, mutta 24.8.2006 osaketta vaihtui hintaan 105 kruunua. Kaiken takana on lupaus diabeteslääkkeestä (Kauppalehti, 25.8.2006).

Lähteet: Diamyd Medical AB:n lehdistötiedote, 23.8.2006 ja Aftonbladet, 23.8.2006

Blogiarkisto