tiistaina, elokuuta 15, 2006

Antioksidanteista voi olla haittaa reumatismissa!

Olemme tottuneet kuulemaan ja lukemaan pelkkää hyvää antioksidanteista. Nyt ainakin minä säpsähdin lukiessani arvovaltaisesta tiedelehdestä Proceedings of National Academy of Sciences, että antioksidanteista voi olla haittaa reumatismissa. Tutkimus kääntää päälaelleen luontaistuotteita kauppaavien myyntiargumentit. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan antioksidanteista voi olla haittaa reumatismin kehittymisessä kun taas vapaista happiradikaaleista, joita vastaan antioksidantteja popsitaan, olisi hyötyä tätä vaikeaa sairautta vastaan taistellessamme.

Koe-eläimillä tehty tutkimus osoittaa, että liian pienet happiradikaalipitoisuudet kudoksissa johtavat siihen, että kehon puolustusjärjestelmä alkaa nakertamaan omia solujamme ja näiden mukana myös rustokudosta, josta sitten reumatismi kehittyy. Lundin yliopiston Biolääketieteen keskuksessa suoritetussa tutkimuksessa käytetttiin geneettisesti muunneltuja hiiri- ja rottakantoja, joilla saadan hyvin täsmällinen tieto reumatismin kehitysvaiheista. Normaalistihan olemme tottuneet siihen, että nämä vapaat happiradikaalit ovat sairautta aiheuttavia. Ehkä asia ei olekaan näin yksinkertaista. Jo on maailmankirjat sekaisin kun antioksidantteihinkaan ei voi enää luottaa! Seurataan tilannetta!

Kyra A. Gelderman, Malin Hultqvist, Jens Holmberg, Peter Olofsson ja Rikard Holmdahl. T cell surface redox levels determine T cell reactivity and arthritis susceptibility.

Lähde: Proceedings of National Academy of Sciences, 14.8.2006 (julkaistu internetissä ennen painoon menemistä)

Blogiarkisto