keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Nyt kypsyvät herukat


Kesän marjoista maistelukuntoon ovat kypsymässä nyt herukat. Puna- ja valkoherukoita on ollut myynnissä jo jonkin aikaa, ja nyt niiden seuraksi myyntipisteisiin on tulossa myös mustaherukka. Herukan pääsatokausi ajoittuu Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton (kuva saatu heiltä!) arvion mukaan elokuun puolivälin tienoille, ja sato jatkuu aina syyskuun alkuun asti.

Herukkasadosta odotetaan tänä vuonna keskinkertaista. Kesän kuivuus on vaivannut herukkaa jonkin verran, mutta syväjuurisena kasvina se on pystynyt imemään vettä maasta monia muita marjoja helpommin. Marjat ovat hellekesän aikana kehittyneet hyvin sokeripitoisiksi ja maukkaiksi.

Puna- ja valkoherukkaa saataneen yhteensä noin 1,2 miljoonaa kiloa ja mustaherukkaa noin 2 miljoonaa kiloa. Herukan pääviljelyalueita ovat Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Suurin osa herukkasadosta kulutetaan, säilötään ja pakastetaan yksityisissä kotitalouksissa. Talven varalle säilötyistä marjoista valmistuu muun muassa mustaherukkamehua, joka on perinteisesti ollut flunssakauden C-vitamiinipitoinen ykkösjuoma.

Lähde: Finfood Uutispalvelu, 2.8.2006

Blogiarkisto