maanantaina, elokuuta 28, 2006

GM-riisiä mahdollisesti vahingossa Suomeen

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat ilmoittaneet Euroopan Unionin (EU) komissiolle, että muuntogeenistä riisiä (GM-riisiä) on saattanut Yhdysvalloissa sekoittua tavallisen riisin joukkoon. Näin se on voinut päätyä sekä elintarvikkeisiin että rehuihin. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on käynnistänyt Suomessa selvityksen, löytyykö kyseistä GM-riisiä meillä myytävistä tuotteista.

Kyseessä on muuntogeeninen LL RICE 601 -riisi, joka ei aiheuta turvallisuushaittaa ihmisille, eläimille eikä ympäristölle. Riisille ei kuitenkaan ole haettu markkinointilupaa sen paremmin Yhdysvalloissa kuin EU:n alueellakaan. Lainsäädännön vastainen tilanne pakottaa viranomaiset ryhtymään selvitystoimenpiteisiin.

Ylitarkastaja Erkki Vesanto Evirasta kertoo, että Suomeen on viime ja tämän vuoden aikana tuotu USA:sta pieniä eriä pitkäjyväistä riisiä, joiden joukossa selvityksen alaista GM-riisiä saattaa olla. Evira selvittää parhaillaan yhteistyössä elintarvikeyritysten kanssa, mihin tuotteisiin kyseistä USA:sta tuotua riisiä on käytetty.

Kun tuotteet on saatu selville, niistä otetaan näytteet, jotka analysoidaan Tullilaboratorion toimesta. Vesannon arvion mukaan ensimmäiset analyysit saadan tehtyä 2-3 viikon kuluessa.

Jos yhdysvaltalaista GM-riisiä löytyy Suomessa jo markkinoilla olevista tuotteista, ne vedetään pois markkinoilta, Erkki Vesanto kertoo. "Kyseessä on laiton tuote, jonka ei pitäisi olla markkinoilla. Mitään terveyshaittaa siitä ei kuluttajille kuitenkaan aiheudu", hän vakuuttaa.

Lähde: Finfood, 28.6.2006

Blogiarkisto