torstaina, elokuuta 03, 2006

Hälytyskellot soimaan - laihdutusvalmisteet ovat vaarallisia

Times kirjoitti eilen (2.8.2006) vakavaan sävyyn laihdutusvalmisteista. Englannissa on tullut markkinoille Acomplia-niminen laihdutusvalmiste. Se toimii ruokahalua vähentäen reagoimalla anandamidin tuotantoon. Anandamidi eli N-arakidonyylietanoliamidi on aivoissa esiintyvä endogeeninen (sisäsyntyinen) kemikaali, joka sitoutuu kannabinoidireseptoreihin.

Valitettavasti on ilmennyt hälyttäviä tietoja erityisesti raskaana oleville naisille, jotka käyttävät tätä valmistetta. Kohdun ulkopuoliset raskaudet ovat lisääntyneet. Tämä johtuu siitä, että anandamidi on tärkeässä roolissa raskauden alkuvaiheessa kun hedelmöitetty munasolu kiinnittyy kohdun seinään.

Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että nuo laihdutusvalmisteet ovat epäterveellisiä ja täysin hyödyttömiä tarkoitukseensa, eli pysyvään painonhallintaan. Ei noita kalliita pillereitä koko elämänsä jaksa syödä. Kun pillereiden mahdollisesti aikaansaama painonpudotus lakkaa, alkaa paino taas nousemaan. Pysyvä painonhallinta on koko elämän kestävä projekti, jossa ydinsanoja ovat liikunta, kohtuullisuus ja monipuolisuus.

Olen saanut kysymyksiä koskien tohtori Tolosen Kilo-Stop valmistetta. Siitä mitä mieltä olen siitä tuotteesta. Pidän sitä tuotetta turhana ja tavattoman vastenmielisenä. Se toimii sillä tavalla, että se estää amylaasi-entsyymin toiminnan haimassa. Kilo-Stopia ei ole testattu tieteellisesti. Sitä tarhapapu-uutetta jota Kilo-Stop sisältää on testattu koe-eläimillä ja tulokset ovat ristiriitaisia. Minä pistän tähän alle nyt tällaisia avoinna olevia asioita Kilo-Stopin suhteen. Toivon keskustelun pysyvän asiallisena. Tohtori Tolosella on erinomaisia muita tuotteita, mutta tämä nimenomainen tuote on hyvin kyseenalainen.

Tätä pitäisi Kilo-Stopissa ehdottomasti tutkia:
1) Paljonko pitää syödä tarhapapuja, jotta saa tarhapapu-uutetta vastaavan määrän vaikuttavaa ainetta?
2) Onko alfa-amylaasin blokeeraamisen terveysvaikutuksia ihmisellä tutkittu? Onko turvallista katkaista jonkun entsyymin toiminta keinotekoisesti? Onko Kilo-Stop turvallinen raskaana olevalle naiselle? Jos alfa-amylaasia blokeerataan, mitä tapahtuu haiman soluissa, mitä aineenvaihdunnan tuotteita esim. haiman soluihin kerääntyy blokeerauksen takia? Onko vahingollista haimalle? Minä en tätä tiedä. Siksi kysyn.
3) Terveys-Hymyn uusimmassa numerossa on juttu vanhainkodin hoitajista muodostetusta laihdutusryhmästä, joka on saanut hyviä tuloksia Kilo-Stopilla (30 kg ovat yhdessä laihtuneet ja yhä vain hoikistuvat). Voiko se johtua siitä, että tätä laihduttamista tehdään nyt porukassa ja Terveys-Hymyssä kerrotaan niistä terveellisemmistä ravintoaineista, joita nyt ovat enemmän nauttineet (enemmän vihanneksia, vähemmän valkoista leipää ja makaronia)? Mikä on Kilo-Stopin vaikutus tässä?
4) J Agric Food Chem. 2006 Jul 12;54(14):5197-202. Commercial Phaseolus vulgaris extract (starch stopper) increases ileal endogenous amino acid and crude protein losses in the growing rat. Tutkijat pitävät Phaseoluksen (tarhapapu) tehoa merkityksettömänä ja lisäksi tämä: Phaseolus vulgaris uute (kaupallinen tuote, ei mainita tuotteen nimeä) käytettäessä 1.1% kokonaisravinnosta tutkittaville rotille ei vähentänyt tärkkelyksen pilkkoutumista ja lisäksi aiheutti lisääntyneen typpikadon ohutsuolessa (ileum), jopa 22% vähennys tapahtui tuossa Phaseolusryhmässä. Todennäköisesti sen takia, että hiilihydraatin blokeeraus häiritsi ylipäätänsä muidenkin ravintoaineiden imeytymistä, esim. aminohappojen.
5) Mitä tieteellisiä tutkimuksia löytyy Phaseoluksen käytöstä laihdutuksessa? Tolosen väitettä tarhapapu-uutteen vaikutuksista laihdutukseen en pysty löytämään mistään tieteellisestä lähteestä. Alfa-amylaasin sitomiskokeita löytyy ja komeita pylväitä. Mutta mitään tieteellisiä lähteitä ei ole näyttää Kilo-Stop juttujen yhteydessä Biovitan sivuilla. Niitä tieteellisiä referenssejä on merkittävän hienolla tavalla esillä muiden tuotteiden yhteydessä. Tämä on mielestäni mystistä. Kaikkea tutkitaan nykyään ja tosi paljon kaikesta kirjoitetaan. PubMed ja MedLine ei löydä tällaisia tutkimuksia.
6) Pidetäänkö tarhapapu-uutetta keskeisenä laihduttavana ainesosana? Mikä on kromin osuus?
7) Eikö Starch-blokkereita ollut myynnissä jo 20 vuotta sitten? Teho todettiin heikoksi muistelen.
8) Näin kirjoittaa esim. Varpu Tavi tarhapapu-uutteesta (phaseoliini): Saksalaisella ketofoorumilla on phaseoliinia testattu saksalaisella pedanttisuudella. Eräs kokeilija mittasi verensokerinsa aina otettuaan phaseoliinia ja ruokailtuaan. Lopputulos oli: verensokeriarvot eivät nousseet mainittavasti huolimatta nautituista melko runsaista hiilihydraateista. Kokeilija huomautti, että hän joutui olosuhteiden pakosta syömään runsaammin hiilihydraatteja kuin tavallisesti, ja siinä tilanteessa halusi kokeilla phaseoliinin tehoa. Ketofoorumilaisten konsensus phaseoliinista oli: aine toimii, mutta sen käyttämisessa ei ole mitään järkeä. Huomattavasti fiksumpaa on nauttia alunperin vähemmän hiilihydraatteja ja antaa luonnon, so. elimistön itsensä, hoitaa asia. Ainoana myönnytyksenä muutamat totesivat, että lomilla ja sukujuhlissa ja muissa sen kaltaisissa tilanteissa tuotteesta voisi olla hyötyä. Phaseoliinin pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ei ole tutkimuksia.

Ravintoon liittyy paljon ihmeellisiä asioita. Laihdutusvalmisteita en ole koskaan ymmärtänyt. Näitä puutteita käsityskyvyssäni minä nyt tuon teille esille.

Kommentoikaa.

Blogiarkisto