lauantaina, elokuuta 19, 2006

Ihmisen aivosolut osoittautuvat yllättävän mukautuviksi

Uutta hämmästyttävää tietoa on löydetty koskien aivosolujamme. Floridan yliopiston tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että aivosoluissamme on samaa mukautumis- ja uusiutumiskykyä kuin kantasoluissa. McKnightin Aivoinstituutissa tutkijat ovat ottaneet epilepsiaa sairastavilta potilailta täysin kehittyneitä aivosoluja ja istuttaneet ne hiiren aivoihin. Siellä ihmisen aivosolut lisääntyivät reippaasti, tuottaen uutta aivomassaa.

Aivosolut on myös houkuteltu lisääntymään laboratorio-olosuhteissa erityisissä kasvumaljoissa ja ne jakaantuvat maljoissa hyvin, hyvin vilkkaasti.

"Voimme teoriassa ottaa ihmisen aivoista yhden ainoan solun ja tästä aivosolusta kasvattaa tarpeeksi aivosoluja ja korvata potilaan koko aivomassan sekä 50 miljoonan muun ihmisen aivomassan", sanoo tohtori Dennis Steindler McKnightin Aivoinstituutista. Tutkijat saavat tällä tavalla helposti lisää aivosoluja, joilla sitten mahdollisesti voivat taistella aivoja rappeuttavia sairauksia vastaan kuten esim. Parkinsonin tauti, Alzheimer ja aivohalvaus. Kuukaudessa voidaan todennäköisesti saada aikaiseksi tarpeeksi aivosoluja siirrännäisleikkausta varten.

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä onko hiiren aivoissa jokin sellainen kasvutekijä, joka saa ihmisen aivosolut jakautumaan, vai voivatko ihmisen aivosolut itsestään lähteä jakautumaan suotuisissa olosuhteissa.

Lähde: Medical News Today, 19.8.2006

Blogiarkisto