lauantaina, elokuuta 19, 2006

Suurin osa maailman lihavista ovat kiinalaisia!

British Medical Journal julkaisee nyt pääkirjoituksessaan melkoisen yllättävän tiedon. Pidettiinhän Kiinaa ainakin aikaisemmin sellaisena maana, jossa lähinnä normaalipaino ja ehkä jopa aliravitsemus oli hyvin tavallista. Nykyään maailmankirjat ovat pahasti sekaisin. Kiinassa vuonna 2002 suoritetun terveyskyselyn mukaan Kiinassa asuu 215 miljoonaa joko ylipainoista tai liikalihavaa ihmistä. Ylipaino on 7-18 -vuotisten lasten kohdalla lisääntynyt 28-kertaisesti ja liikalihavuus nelinkertaistunut vuosien 1985-2000 aikana.

Mikä on syynä kiinalaisten mahdottoman nopeaan lihomiseen? Ravitsemuksessa on tapahtunut siirtyminen pois perinteisestä kiinalaisesta ruoasta (meidän roskaruokaammeko ne nykyään syövät?), liikunta on vähentynyt elintason noustessa ja nykyään istutaan paljon paikallaan. Näin sanoo professori Wu ja kehottaa meitä miettimään sitä epäkohtaa, että kiinalaiset yhä vähemmän pyöräilevät ja ostavat yhä enemmän autoja. Kiinalaisten oma autontuotanto nousi käsittämättömällä tavalla: Vuonna 1980 Kiinassa valmistui 5400 uutta autoa ja vuonna 2003 omia autoja syntyi jo yli 2 miljoonaa. Tuontiautoja on tietysti monin verroin enemmän.

"Aivan kuten muissakin maissa, Kiinassa on menossa lihavuusepidemia. Tämä aiheuttaa valtavia terveysongelmia. On tärkeää, että toimimme heti välttääksemme yhä lisääntyvät terveysongelmat", professori Wu valistaa.

Jos osoittautuu, että sellaiset suuret kansainväliset yhtiöt kuten McDonalds, Nestle, Unilever jne. ovat kiinalaisten lihottamisen takana, silloin minä aion ottaa käyttöön koko älyperäisen toimintani vastustaakseni näitä yrityksiä ja heidän pyrkimyksiään täällä Suomessa. Veteraaniurheilija on nyt kovin, kovin vihainen... Toivottavasti turhaan.

About one fifth of the one billion overweight or obese people in the world are Chinese. China was once considered to have one of the leanest populations, but it is fast catching up with the West in terms of the prevalence of overweight and obesity; disturbingly, this transition has occurred in a remarkably short time.

Lähde: BMJ, 19.8.2006 ja News Medical Net, 17.8.2006

Blogiarkisto