sunnuntaina, elokuuta 06, 2006

Käry kävi taas (x 2)

Urheilun syöpä, eli doping, on taas niittänyt satoaan: Floyd Landis ja Justin Gatlin ovat jääneet kiinni epärehellisten ja kiellettyjen urheilusuoritusta parantavien aineiden nauttimisesta.

Kilpapyöräilijä Landis (USA) voitti äsken päättyneen Tour de France pyöräilykisan, jota tänä vuonna varjosti dopingin synkkä pilvi alusta saakka. Parhaimmat pyöräilijät joutuivat jäämään pois kisasta dopingepäilyjen takia tai kokonaisten pyöräilytallien jäätyä pois kisasta nimekkäine kärkiajajineen. Ja nyt tämän tynkäkisan voittaja on jäänyt kiinni testosteronin käytöstä kisan aikana. Mitä tulee Landikseen, niin taas murskaantuu monen nuoren kilpapyöräilijän unelma puhtaasta urheilusta ja rehellisestä kilpailijasta. Voi vain kysyä, oliko voitto Ranskan ympäriajossa niin tärkeää Landikselle, tiimille tai sponsoreille, että se piti saavuttaa keinolla millä hyvänsä? Itse Floyd vakuuttaa syyttömyyttään: In the past week, I have gone from the “Top of the World” to the depths of scandal. I have been thrust into the international spotlight and am being asked to defend myself against something that I did not do, for reasons that I do not understand. Although this has been a hard time for my family and me, we are confident that I will be vindicated. I am innocent of any wrongdoing and want to take an opportunity to clear up some misconceptions that exist regarding the situation. [Viime viikkoina olen pudonnut "maailman huipulta" skandaalin synnyttämiin pohjamutiin. Minut on sysätty kansainväliseen valokeilaan ja minua vaaditaan puolustautumaan asiassa jossa en ole tehnyt mitään, syistä joita en tunne. Vaikka tämä on vaikeaa perheelleni ja minulle, olemme varmoja siitä, että minua tuetaan tässä asiassa. Olen syytön kaikkeen mistä minua syytetään ja haluan nyt käyttää tilaisuutta hyväkseni selvittääkseni joitakin väärinymmäryksiä tässä tilanteessa...] Ja sitten seuraa Floyd Landisin selonteko asioista ja lukija on yhtä epätietoinen asioista yhä edelleen! Mitä enemmän Floyd selittää asioita, sitä sekavammaksi asia tulee. Uskon testilaboratorioiden toimineen oikein tässä tilanteessa, ei niillä ole mitään intressejä käräyttää urheilijoita. Urheilusuoritusten tasapuolisuutta tällä testitoiminnalla pyritään varmistamaan kun nyt urheilijat eivät voi vastustaa kiusausta parantaa vilpillisin keinoin jo ennestään loistavaa suorituskuntoaan.

Pikajuoksija Justin Gatlin on äskettäin jäänyt kiinni niinikään testosteronin käytöstä. Hän on moninkertainen arvokisamitalisti ja jakaa maailmanennätyksen 100 metrillä Asafa Powellin kanssa. Justin jää kiinni jo toistamiseen (amfetamiinin käyttö vuonna 2001), joten häntä uhkaa nyt elinikäinen kilpailukielto. Aika kova tuomio kieltämättä, mutta minun mielestäni oikeutettu. Tässäkin tapauksessa on paljon epäselviä asioita. Esimerkiksi Gatlinin valmentaja Trevor Graham on ilmoittanut olevansa varma, että testitulos missä Gatlin jäi kiinni oli lavastettu ja kertonut syyllisen olevan Gatlinin hieroja, joka olisi käyttänyt testosteronipitoista hierontavoidetta! Tuntuu vaikealta uskoa tällaista selitystä. Traagista tässä on se, että taas romahtaa monen pikajuoksusta kiinnostuneen maailma - ainakin hetkeksi.

Lisää luettavaa:
Free Floyd Landis (blog)
floydlandis.com (blog)
Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa 2006
No happy ending for Justin Gatlin

Blogiarkisto