maanantaina, elokuuta 07, 2006

TOP-10 syytä syödä kasviksia ja vihanneksia

Virallisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia ja vihanneksia tulisi syödä runsaasti päivittäin. Niitä pitää syödä tuoreina, kypsennettyinä, sellaisenaan tai osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Kotimaiset Kasvikset ry on erinomaisen tarmokkaasti viestittänyt kasvisten ja vihannesten terveyssanomaa iskulauseellaan "Puoli kiloa päivässä". Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkasen (Kotimaiset Kasvikset ry) mukaan se tarkoittaa kuutta oman kämmenen kokoista kasvisannosta päivässä jaettuna eri aterioille ja välipaloihin. Määrään sisällytetään vaihdellen erilaisia juureksia, kaaleja, sipuleita, vihanneksia, palkokasveja, tuoreyrttejä, versoja, ituja, marjoja, hedelmiä ja sieniä. Niin kuin kaikissa asioissa tämänkin asian suhteen on kuitenkin syytä säilyttää kohtuullisuus. Kasvisten ja vihannesten suosiminen voi myös ryöstäytyä hallinnasta ja yksipuolistaa ruokavaliota!

Vaikka Suomessa kasvisten kulutus on lisääntynyt tasaisesti viime vuosikymmeninä, syömme edelleenkin kasviksia alle suositusten ja huomattavasti vähemmän kuin esim. Välimeren maissa ja Keski-Euroopassa. Välimeren ruokavaliota ja -kulttuuria pidetään terveellisenä mm. juuri runsaan kasvisten käytön vuoksi. Kreikkalainen popsiikin kasviksia peräti 1200 grammaa päivässä!

Tässä tilanteessa on ehkä syytä haastatella erästä kasvisten syönnin ammattilaista, Mansikki lehmää:

Haastattelija: Miltä heinä maistuu?
Mansikki-lehmä: Kyllä tätä tuoretta heinää mielellään syö, mutta tuo kuiva heinä on sitten tylsää. Ja väkirehu on minulle hyvin vastenmielistä pöperöä. Yäk!
H: Niin, tehän olette tutustuneet viimeaikaisiin tutkimustöihin koskien tuoretta heinää. Kertoisitteko vähän tämän vaatimattoman blogin lukijoille mistä ilmiössä on kyse?
M: Arvoisa toimittaja. Ihan mielelläni kerron suosikkilehdessäni eilen julkaistusta mukavasta jutusta. Svenska Dagbladet, joka muuten on erittäin selluloosapitoinen ja maukas lehti, kirjoitti ylistävään sävyyn tuoreesta heinästä, siitä oivasta kasvista jota niin mielelläni syön ja joka auttaa minua tuottamaan niin hyvää maitoa ja lihaa. Niin lihan suhteen ymmärrätte, että joudun tekemään melkoisia uhrauksia.
H: Juuri näin! Henkenne kaupalla tee syötte tuoretta heinää... Kertokaa arvoisa Mansikki-rouva, mistä Svenska Dagbladetin mukaan johtuu tämä tuoreen heinän terveellisyys?
M: Olin juuri siihen pääsemässä kun toimittaja minut keskeytti. Lehmät jotka saavat syödä tuoretta heinää ja täysjyvästä koostuvaa karkeaa rehua kehittävät parempaa rasvaa! Näin on timoteit! Ruotsin maatalousasioiden päälle ymmärtävä yliopisto, Sveriges lantbruksuniversitet, on tutkimuksissaan todennut, että omega-3-rasvahappoa on enemmän sellaisen lehmän lihassa ja rasvakudoksessa joka syö enemmän heinää ja täysjyvätuotteita karkean rehun muodossa. Tuo väkirehu, jota voisi ihmismaailmassa verrata vaikkapa tuohon kiistanalaiseen roskaruokaan, on todella epäterveellistä minulle. Muuuuh! ja vielä kerraan muuuuuh. On se nyt kumma, että minunkin isäntäni syöttää minulle tuota nopeasti lihottavaa väkirehua, vaikka tutkimustieto julistaa moisen roskan niin turmiolliseksi. Tuoreessa vihreässä kasvissa on paljon tätä omega-3-rasvahappoa kun taas väkirehussa on pääasiassa omega-6-rasvahappoja. Noista kuutosista minä kasvatan huonolaatuista lihaa ja tuotan huonoa maitoa.
H: Anteeksi Mansikki, mutta nyt jäi epäselväksi ainakin minulle, että mitä se väkirehu sisältää? Ei kai teille sentään hampurilaisia, pitsoja ja eineksiä syötetä?
M: No ei sentään! Jätetään nuo roskaruokahassutukset teille kahdella jalalla seisoville. Väkirehu koostuu pöperöstä johon kuuluu viljaa, maissia ja soijaa. Mukamas oikeissa suhteissa on määritelty, että tuolla pöperöllä minun nyt sitten pitäisi elää ja pysyä terveenä. Paarmat soikoon, en tahdo kiukultani saada kerrottua miten paljon mielipahaa tuo väkirehun tuputtaminen on minulle aiheuttanut. Pankaa nyt kaikki maajussit tämä visusti mieleen: Jos annatte minulle liikaa väkirehua, silloin minä teen epäterveellistä lihaa, jossa omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde on ihan pielessä. Ruotsalaiset tutkijat, joille nostan häntääni kunnioitusta tuntien, ovat selvittäneet tämän rasvahapposuhteen häiriintyvän ihanteellisesta lukemasta 1:1 johonkin aivan kaistapäiseen lukemaan 1:10 jos syön pelkästään väkirehua. Siinä se on tuo Svenska Dagbladet. Sen kun toimittaja vaan ottaa mukaansa ja tutustuu aiheeseen tarkemmin.
H: Kiitän asiantuntijaa näistä arvokkaista tiedoista. Hyvää apilavuotta toivotan teille jatkossa!

Tässä kymmenen hyvää syytä miksi kasvisten ja vihannesten käyttöä kannattaa lisätä:
  1. Parantaa vastustuskykyämme monia sairauksia vastaan
  2. Kasvisten sisältämät kuidut pitävät vatsan hyvässä kunnossa
  3. Värikkäistä kasveista tulee hyvälle tuulelle!
  4. Helpottaa meitä pitämään kolesterolitaso kurissa
  5. Vähentää verenpainetta
  6. Helppo kuljettaa mukana
  7. Oivallinen apu painonhallinnassa
  8. Kasvisten syönti on trendikästä!
  9. Helpottaa kokoamaan näyttävä ja terveellinen ruoka-annos
  10. Ei tarvitse käydä vitamiinipilleripurkilla!
Lähteet: Mansikki-lehmä luki Svenska Dagbladetin artikkelia "Dåligt fett i svenskt kött". Muilta osin luin Kotimaiset kasvikset sivua.

Blogiarkisto