lauantaina, elokuuta 05, 2006

Suomalainen ruoka kestää vertailun!

Suomalainen ruoka kestää vertailun sekä raaka-ainetuotannon että keittiötaidon suhteen, totesi presidentti Tarja Halonen Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella pitämässään lehdistötilaisuudessa perjantaina 4.8.2006. Tässä toimittaja Riitta Mustosen ajatuksia tilaisuudesta tuoreeltaan.

Presidentti kaipaa suomalaiselle ruoalle entistä enemmän julkisuutta eri tilanteissa: "Me olemme pikkuisen tosikkoja ruoan suhteen. Meillä sanotaan vain, että ruoka on hyvää tai että pitää syödä lautanen tyhjäksi. Mutta ruuasta nauttiminen on täysin sallittua juhlapäivinä ja arkenakin."

Presidentti Halonen sanoo itse yrittäneensä tuoda itsenäisyyspäivän vastaanotoilla esille etenkin suomalaisia luomutuotteita. Hän pitää Suomen EU-puheenjohtajakautta tärkeänä tilaisuutena vakuuttaa ulkomaalaisille kollegoille suomalaisen ruuan hyvyyttä.

"Berlusconin lausunto oli tavallaan kylmä suihku, mutta ohjasi keskustelua Suomessa oikeaan suuntaan", Halonen huomautti ja viittasi siihen, että puheenjohtajakauden ruokatarjoiluihin on osattu varautua yhdessä.

Presidentille suomalainen ruokakulttuuri merkitsee lähiruokaa ja hyviä perusraaka-aineita. Ruokakulttuuriin liittyvät hänen mielestään myös puhdas luonto ja läheinen suhde siihen sekä suomalaisen viljelijän luotettavuus ja ammattitaito.

"Ruoan puhtaasta maineesta kannattaa pitää kiinni ja mainostaa sitä", Halonen kannustaa.

Halonen on koko presidenttikautensa ajan käynyt joka vuosi maatalousnäyttelyissä. Hän pitää näyttelyitä hyvänä näyteikkunana ruuan tuotannosta kuluttajille. Kuluttajien luottamuksen säilyttäminen on tärkeää samoin kuin turhien epäluulojen poistaminen. Näyttelyissä kuluttajat näkevät esimerkiksi, miten hyvin viljelijät hoitavat eläimiään.

Presidentti kertoi kokkaavansa mielellään. Hän laittaa ruokaa viikonloppuisin ja lautasella on silloin "samanlaista ruokaa kuin muillakin": "Kalaa, kanaa ja kasviksia useimmiten. Olen perinteisen ruuanlaiton kannalla. Ei kaikkea tarvitse paistaa, vaan voi keittää ja hauduttaa ja siitä voi syntyä myös jotain uutta. Kyllä toi Pentti on hengissä pysynyt!". Presidentti Halonen naurahti viitaten puolisoonsa.

Lähde: Finfood, 4.8.2006

Blogiarkisto