tiistaina, elokuuta 08, 2006

VLCD-kuskin auto ei käynnistynyt

International Journal of Obesity kertoo tapauksesta missä 59-vuotias mies ei onnistu käynnistämään alkolukolla varustettua autoa. Alkolukko on laite, joka estää auton käynnistymisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Mieshenkilö oli kovin hämmästynyt ja järkyttynytkin tilanteesta, sillä hän oli absolutisti, eikä juonut lainkaan alkoholia.

Ruotsalaisten lääkäreiden mukaan mies oli laihdutuskuurilla ja käytti hyvin vähäenergistä VLCD-dieettiä. Tämä dieetti johti ketoosiin. Vereen ja sen kautta hengitysilmaan kerääntyy suuria määriä mm. asetonia. Alkolukko mittaa ensisijaisesti hengitysilman alkoholimääriä sähkökemiallisen menetelmän avulla. Asetonin ei pitäisi aiheuttaa alkoholin tapaista reaktiota ja lukon pitäisi aueta. Erityisolosuhteissa asetoni voi maksassa pelkistyä isopropanoliksi alkoholidehydrogenaasin (ADH) vaikutuksesta. Koska alkolukko reagoi muihinkin alkoholeihin kuin etyylialkoholiin (esim. metanoli, propanoli ja isopropanoli) voi tapahtua tällaisia vääriä positiivisia tuloksia.

Tutkijoiden mukaan tämä ketogeenisten ruokavalioiden sivuvaikutus on paremmin otettava huomioon tulevaisuudessa. Ajatelkaa esim. sellaista tilannetta, että lentokapteeni puhaltaa alkometriin ja mittari värähtää hälyttävästi. Päästetäänkö lentokapteeni ohjaimiin jos hän vetoaa siihen, että hän on ketogeenisellä dieetillä? Tuleeko tästä julkkisten käyttämä menetelmä välttää rattijuopumustuomio? Yht'äkkiä meillä on iso liuta VLCD-kuskeja, WRC- ja F1-kuskien lisäksi!

Blogiarkisto