perjantaina, elokuuta 25, 2006

Fosforipommi ilmassa - suojautukaa!

Helsingin yliopiston Kalsiumin tutkimusyksikkö Christel Lamberg-Allardtin johdolla on heittänyt ilmaan fosforipommin. Fosfori ja kalsium ovat erittäin tärkeitä ravintoaineita luun kasvulle ja ne vaikuttavat luunkasvua säätelevään paratyroidihormoniin (PTH) lisäkilpirauhasissamme. Länsimaiselle ruokavaliolle on tyypillistä, että saamme fosforia helposti yli tarpeen. Tämä vaikuttaa PTH:ta kohottavasti ja luu haurastuu.

Tutkimus tuo lisämausteen sekavaan kuvioon miksi osteoporoosi lisääntyy länsimaissa erityisesti naisten keskuudessa. Lamberg-Allardtin tutkimuksessa seurattiin lyhyen aikaa mitä tapahtuu jos naisille annetaan lisäravinteina fosforia 0 (plasebo), 250, 750 tai 1500 mg päivässä kolmena sopivana annoksena pitkin päivää. Ravinnonkäytössä ei tapahtunut muutoksia. Ruoan mukana koehenkilöt saivat 495 mg fosforia ja 250 mg kalsiumia.

Ravintolisänä nautittu fosfori vaikutti veren PTH-arvoihin (S-PTH) sillä tavalla, että se nousi sitä korkeammaksi mitä enemmän fosforia nautittiin. Vain aivan korkeimmissa fosforiannoksissa tapahtui merkittävää veren kalsiumionien laskua. Luunmuodostuksen merkkiaine, luustolle erityinen alkalinen fosfataasi (bone-specific alkaline phosphatase), väheni merkittävästi fosforiannoksesta riippuen ja luun haurastumista mittaava N-terminaalinen telopeptidi joka kuuluu kollageenityyppiin I, lisääntyi myös fosforiannoksesta riippuen.

Mitä fosforipommin putoaminen meille opettaa? Meidän pitää välttää ravinnon kautta saatavaa fosforikuormaa erityisesti jos meillä on vaarana saada ravinnon kautta liian vähän kalsiumia. Järkyttävältä tuntuu ajatus kaupitella fosforipillereitä ravintolisän muodossa luontaistuotemyymälöissä. Korkea fosforitaso haurastuttaa luuta vähentämällä luunmuodostusta ja kiihdyttämällä luun resorptiota.

Lähde: British Journal of Nutrition 96 (3): 545-552, 2006

Blogiarkisto