tiistaina, elokuuta 22, 2006

Liikunnasta on hyötyä masentuneelle

Liikunta parantaa mielialaa ja vähentää masennusoireita, selviää Kansanterveyslaitoksen tutkijan Sami Leppämäen väitöstutkimuksesta. Väitöskirja tarkistetaan 1.9.2006 Helsingin Yliopistossa. Vastaan väittelemään on suostunut dosentti Bengt Kjellman, Karoliinisesta Instituutista, Ruotsista.

Säännöllinen liikunta vaikuttaa väestötutkimusten perusteella olevan yhteydessä parempaan mielialaan. Masennuspotilailla liikuntahoidolla on saatu myönteisiä tuloksia. Kirkasvalohoito on tehokasta talvimasennuspotilailla, ja helpottaa myös lievempää, säännöllisesti talvisin toistuvaa kaamosoireilua.

Tätä tutkimusta varten kerättiin vapaaehtoisia työterveyshuoltojen kautta, ja 244 tutkittavaa arvottiin osallistumaan joko liikuntaryhmiin, kirkasvalossa tai normaalissa valaistuksessa, tai rentoutus-venytysryhmiin, joko kirkasvalossa tai normaalissa valaistuksessa. Tutkimus kesti kahdeksan viikkoa ja tutkimusjakso oli sijoitettu keskelle talvea. Tutkittavat arvioivat mielialaansa tutkimuksen aikana käyttäen Hamiltonin masennusasteikon itsetäytettävää versiota.

Tutkimuksen keskeinen löydös oli, että sekä liikunta että kirkasvalo paransivat tutkittavien mielialaa ja vähensivät masennusoireita. Kirkasvalo oli liikuntaa tehokkaampi ns. epätyypillisten masennusoireiden hoitamisessa. Epätyypillisiä masennusoireita ovat ruokahalun kasvu, erityisesti "hiilihydraattinälkä", painon nousu ja unen tarpeen ja määrän kasvu. Näitä oireita on useammin talvimasennuksesta kärsivillä kuin ihmisillä, joiden masennus ei ole vuodenajoista riippuvaista.

Lähde: Sami Leppämäki, väitöskirja, 1.9.2006 (PDF)

Blogiarkisto