keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Suomessa lasten kannattaa nauttia D-vitamiinilla rikastettuja tuotteita ainakin talvisaikaan

Professori Erika Isolaurin työryhmä on julkistanut ns. kohorttitutkimuksen pikkulasten D-vitamiininsaannista. Kohortilla tutkittiin 4-vuotiaiden lasten verenseerumin D-vitamiinimääriä talvisaikaan ja seurattiin miten D-vitamiiniarvoihin vaikutti D-vitamiinilla rikastettujen ravintoaineiden (maitotuotteet ja margariinit) nauttiminen.

Lasten D-vitamiinistatus nousi merkittävästi heidän nautittuaan D-vitamiinilla rikastettuja tuotteita (4,5 µg) verrattaessa aikaan ennen tuotteiden nauttimista (2,1 µg). Pettymykseksi osoittautui se, että vain 30,6% lapsista pääsi valtion ravitsemusneuvottelukunnan virallisesti sovittujen suositusarvojen tasalle. Tutkijat pitävät D-vitamiinilisiä perusteltuina ja turvallisina talvisaikaan kun aurinko ei paista tänne Pohjolaan.

Suomalaisten riittämätön D-vitamiinin saanti on näytetty toteen ja sen takia on hyvä erityisesti talvisaikaan huolehtia D-vitamiinin saannistaan, sanoo yhä useampi asiantuntija. Piilevä D-vitamiinin puutos vaivaa puolta pohjoisen pallonpuoliskon väestöstä, sanoo tohtori Tolonen. Kaikki eivät tähän usko. Kansanterveyslaitokselta eläkkeelle päässyt professori Antti Aro on kuitenkin tullut "D-vitamiiniuskoon" vanhoilla päivillään sanoo tohtori Tolonen: Suomessa 3–60-vuotiaiden D-vitamiinin "virallinen" saantisuositus on 7,5 µg/vrk ja sitä nuorempien ja vanhempien 10 µg/vrk. Todellinen tarve on todenäköisesti noin 25 µg/vrk. "Lapset voivat ottaa turvallisin mielin 25 µg/vrk ja aikuiset 100 µg/vrk", kirjoittaa professori Antti Aro Duodecimissa.

Lähde: European Journal of Clinical Nutrition (julkaistu 2.8.2006 internetissä ennen painoon menemistä)

Blogiarkisto