keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Kasvisruokavalio sopii oikein hyvin diabeetikolle

Otsikossa luvatut tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 99 tyypin 2 diabetesta sairastavaa miestä ja naista satunnaistettiin noudattamaan 22 viikkoa joko vähärasvaista kasvisruokavaliota tai Yhdysvaltojen diabetesliiton suosittelemaa ruokavaliota.

Kummatkin ruokavaliot toimivat ja johtivat suurella osalla potilaista glukoosi- ja rasvatasapainon parantumiseen, lääkityksen vähentämiseen, liikakilojen karisemiseen ja munuaissairauden ja sydän- ja verisuonitautien riskistä kertovan virtsan albumiinipitoisuuden pienenemiseen. Muutokset olivat kuitenkin suurempia ryhmässä joka nautti kasvisruokavaliota.

Kasvisruokavalio voisi olla tosi hyvä dieetti monille aikuistyypin diabeetikolle, sillä pelkistä kasvikunnan tuotteista koostuva vegaaniruoka on hyväksi mm. heidän sokeri- ja rasvatasapainolleen. Tutkijat pitävät mahdollisena, että diabetesruokavalion noudattaminen on vaikeampaa kuin kasvisruokavalion, mikä voi heijastua myös havaittuihin tuloksiin. Kasvisruokavaliossa yksinkertaisesti jätetään kaikki eläintuotteet pois, minkä jälkeen henkilö voi syödä "niin paljon kuin haluaa", mutta diabetesruokavaliossa potilaiden on rajoitettava syömiensä ruoka-annosten kokoa ja tarkkailtava eläinrasvojen saantiaan. Asiaa tulisi selvittää vielä lisätutkimuksissa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim, 1.8.2006 ja Diabetes Care 29: 1777-1783, 2006

Blogiarkisto