keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

Living low - training high

"Lontoon murteella" esiintyvä otsikossa mainittu asia, jossa urheilija asuu alhaalla ja harjoittelee vuoristossa on kiinnostanut tutkijoita viime aikoina. Ranskalaiset lääkärit Clermont Ferrandissa, Ranskassa, tutkivat mitä urheilijan kehossa tapahtuu kun hän harjoittelee vuoristo-olosuhteissa ja muuten elää ja viettää aikaansa merenpinnan tasolla. Tutkimuksen oli teettänyt Kansainvälinen olympiakomitea. Hypoksiaryhmässä (vuoristossa harjottelevat) oli vain 8 urheilijaa ja normoksiaryhmässä (kontrolliryhmässä joka harjoitteli meren pinnan tasolla) oli vain 6 urheilijaa. Urheilijan harjoittelivat kuuden viikon ajan kestävyyspainotteisesti ja erilaisia biokemiallisia ja fysikaalisia testejä suoritettiin määräajoin kuntopyörällä polkien. Pidän valitettavana näin pientä tutkittavien ryhmää.

Tulokset ovat toki mielenkiintoiset ja on syytä varmistaa tulosten yleisluonteisuus vähän useammalla urheilijalla. Nykyisellään tulokset ovat lähinnä suuntaa antavia. Merenpinnan tasolla tapahtunut harjoittelu ei merkittävästi vaikuttanut hapetusstressin merkkiaineisiin AOPP (Advanced oxidation protein products ja MDA (Malondialdehyde). Sen sijaan vuoristoharjoittelu johti 56 prosentin nousuun MDA:n ja 44 prosentin nousuun AOPP:n suhteen. Alfa-Tokoferoli arvot kohosivat ainoastaan vuoristoharjoitteluryhmässä. Harjoitusten jälkeen tapahtunut palautuminen mitattiin ns. frappaamalla, eli mitattiin FRAP-arvo (ferric-reducing antioxidant power). Palautuminen oli hitaampaa vuoristoharjoittelijoilla (-21%, P<0.05). Lisäksi vuoristossa laski myös alfa-tokoferolin ja triglyseridien suhde (palautumisen mittari sekin on). Samaa palautumisen heikentymistä ei esiintynyt normoksiaryhmässä, eli merenpinnan tasolla harjoittelevilla.

Mitä tästä voivat vuoristossa harjoittelevat huippu-urheilijamme oppia? Tärkeää on huolehtia siitä, että harjoittelun jälkeen palaudutaan riittävästi, sillä vuoristo-olosuhteissa suoritettu harjoittelu on kuluttavampaa ja palautuminen on hitaampaa vaikka asuisikin merenpinnan tasolla. "Living low - training high" - malli ei siis ole riskitön harjoitteluvaihtoehto huippukuntoon pyrkivälle urheilijalle.

Effects of exercise and training in hypoxia on antioxidant/pro-oxidant balance

Lähde: Eur J Clin Nutr , 21.6.2006 (julkaistu elektronisesti ennen painoon menemistä)

Blogiarkisto