keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Kaikki puhuvat nyt rokotteesta lihomiseen

Eilen minunkin uutisoimani rokote lihavuuteen on levinnyt uutistoimistojen välityksellä jokaisen kolkkaan täällä maan päällä. Jotenkin hassulta tuntuu sellainen ajatus, että otetaan rokote jotta voidaan syödä enemmän kuin kulutetaan. Kansanterveyslaitos lomailee ja sieltä ei ole odotettavissa pitkään aikaan mitään reagointia asiaan.

Mielestäni terveysviranomaisten olisi lyötävä nyrkkiä pöytään ja kertoa, että tällaiset rokotepelleilyt eivät kuulu terveysvalistuksen piikkiin! Minä vaan kysyn mitä järkeä tuossa rokotekehittelyssä oikein on?

Iltalehti kirjoittaa tänään: (suora lainaus) Amerikkalaiset tutkijat ovat kehittäneet rokotteen, jonka on todettu estävän painonnousua. Rokotetta on testattu rotilla, mutta tutkijoiden mukaan tulokset antavat viitteitä myös ihmisten lihavuuden hoidosta. Asiasta kertoi BBC:n uutiset. Kalifornialaisessa Scripps Research -instituutissa kehitetyn rokotteen toimintaperiaatteena on saada keho tuottamaan vasta-aineita greliini-hormonia vastaan, joka kiihottaa nälän tunnetta ja nostaa painoa.Tutkimustulokset osoittavat, että rokotetut rotat lihoivat vähemmän kuin ne, jotka eivät olleet saaneet rokotusta, vaikka kaikki rotat söivät saman verran. Johtava tutkija Kim Janda uskoo, että rokote on merkittävä tieteen edistysaskel. - Greliini hidastaa aineenvaihduntaa, joten rokote vaikuttaa siihen ja samalla myös rasvan varastointiin, professori Janda sanoo. Lihavuustutkija, lääketieteen tohtori Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä suhtautuu tutkimukseen epäileväisesti. Hän muistuttaa vuoden 1995 tapahtumista, jolloin löydettiin ruokahalua vähentävä leptiini-hormoni. - Leptiinitutkimus aloitettiin myöskin rotilla. Silloin löydökseen kohdistettiin hirveän suuria toiveita, mutta kuitenkaan tutkimus ei tuottanut lääkettä ihmisten lihavuuteen, Pietiläinen kertoo. Pietiläinen muistuttaa, että syömiskäyttäytyminen ja syömisen säätely ovat hyvin monimutkaisia toimintoja. - Jotta rokotteella olisi ratkaiseva vaikutus, tarvittaisiin monen eri hormoni-järjestelmän blokkaamista, Pietiläinen selvittää. Asiantuntijoiden mukaan tutkimus vaikuttaa kiinnostavalta, mutta rokote ei välttämättä ole turvallinen ihmisille. Lontoolaisen Imperial Collegen professori Stephen Bloomin mukaan suuret lääkeyhtiöt ovat jo vuosia etsineet keinoja greliini-hormonin toiminnan estämiseksi. Yrityksissä ei kuitenkaan olla onnistuttu. Koska greliiniä on myös aivoissa, rokote saattaisi olla samalla jonkinlainen immuunireaktio aivoja vastaan. - Se ei ole välttämättä kovinkaan turvallista. En haluaisi olla vapaaehtoisena, Bloom toteaa. Myös Kirsi Pietiläinen kannattaa varovaisuutta tutkimuksen suhteen. - Tarvitaan vielä aikamoinen määrä lisätutkimusta. Turvallisuus on aina otettava huomioon, hän sanoo.

Blogeissa asiasta käydään tiukkaa kädenvääntöä. Minä sanon: Unohtakaa koko rokote, syökää terveellisesti monipuolista ruokaa kohtuullisia määriä säännöllisin väliajoin ja muistakaa liikkua paljon!

A vaccine to aid weight control
Adding more fuel to the weight loss fire - Is an obesity vaccine next?
An obesity vaccine that works? Dream on!
In the news: The obesity vaccine
Losing weight to be a cakewalk in the future
New weight loss approach
Obesity vaccine
Obesity vaccine looks promising
Same shit, different day
Vaccine against hunger?
Weight loss vaccine: Diet in a syringe

jne...

Blogiarkisto