keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

Uncyclopedia ja Hikipedia

Haluan kiinnittää huomionne mielenkiintoiseen asiaan - uncyclopediaan. Tällä ilmiöllä on suomenkielinenkin nimi Hikipedia (tulee Wikipedia-sanan humoristisesta väännöksestä). Hikipedia on keskusjohtoisesti hallittu luulosanakirja. Kuka tahansa voi lukea ja muokata Hikipediaa, joten se on täysin avoin hölmöilylle, kiusaamiselle ja henkilökohtaisuuksille. Em. tempauksista saa palkinnoksi banaania. Isoveli valvoo jokaista liikettäsi Hikipediassa. Hikipediaa pidetään yleisesti ottaen ihmiskunnan merkittävimpänä saavutuksena (heti Tetriksen jälkeen). Jotkut parodiat ovat tavattoman herkullisella tavalla kirjoitettuja mestariluomuksia, jotka joskus ovat parempia kuin alkuperäiset jutut. Katso esimerkkejä juttuni lopussa.

Uncyclopedia on Wikipediasta tehtynä parodiana alkanut wiki-projekti, jonka artikkelit satirisoivat kohteitaan. Uncyclopedia ilmoittaa etusivulla olevansa sisältövapaa. Sen käyttäjiä kehotetaan kuitenkin kirjoittamaan pikemmin hauskoja kuin älyvapaita artikkeleita. Periaatteensa anarkistisuudesta huolimatta Uncyclopedia kärsii samanlaisesta vandalismista kuin muutkin wikit: sivujen tyhjentelystä, sotkusta, spammeista ja agendojen kuten antisemitismin tai rasismin levittämisestä. Ylläpitäjät asettavat estoja vandaaleille ja palauttavat mielestään sivujen huumoriarvoa heikentäneitä muokkauksia. Kunnollista huumoria ei synny mielivaltaisesta sotkusta, vaan sen kirjoittaminen voi olla yhtä vaivalloista kuin asiatekstin.

Uncyclopedia aloitettiin tammikuussa 2005. Nyt sinne on kirjoitettu yli 18 000 sivua. Uncyclopedia on saatavilla tällä hetkellä 21 kielellä, muiden muassa englanniksi, ranskaksi, saksaksi, puolaksi, italiaksi, suomeksi, japaniksi, espanjaksi, katalaaniksi, kreikaksi, venäjäksi ja latinaksi.

Tässä muutama mielenkiintoinen lukuvinkki Hikipedian ja uncyclopedian ihmeelliseen maailmaan:

Suomi
Sauna
Joulupukki
Makkara
Albert Einstein
Euroopan Unioni
Helsinki

Nutrition
Food
Pizza
Finland
Finnish
Disease

Blogiarkisto