maanantaina, elokuuta 07, 2006

Lihasten sähköisestä stimulaatiosta ei hyötyä urheilijalle

Lihasten vahvistamista sähköstimulaatiolla (engl. electromyostimulation, EMS) on suositeltu urheilijoille ainakin jos on uskomista laitevalmistajien myynninedistyskirjoituksia. Sen kun makaat sohvalla ja annat sähkön tehdä työtä lihaksessa!

Paljon on tietenkin "mutu"-tietoa aiheesta liikkeellä. Siksi tervehdimme ilolla tarkkaa tutkimustyötä aiheesta EMS ja urheilu. Espanjalainen liikuntatieteilijä J. A. Herrero on työryhmineen tutkinut passiivisen EMS:n tehoa hyppyvoimaan ja juoksunopeuteen. Niinpä 40 miesurheilijaa sai nauttia sähköstimulaatiosta (EMS), plyometrisestä harjoittelusta, molemmista menetelmistä yhdessä tai ei kummastakaan harjoittelumenetelmästä. Plyometrinen harjoittelu pitää sisällään kimmoisuutta ja ponnistusvoimaa lisääviä liikkeitä, esim. erilaisia hyppyjä.

Mitä selvisi? Joo, testi antoi ristiriitaisia tuloksia. Neljän harjoitteluviikon jälkeen EMS-ryhmä ei parantanut pomppuvoimaa ja juoksunopeus jopa laski. Plyometristen harjoitteiden kanssa yhdistetty EMS antoi hiukan paremmat tulokset. Lihasvoima lisääntyi, mutta ei kuitenkaan johtanut parempaan pomppuun. Tutkijat päättelevät, että hyppely, pikajuoksu ja muut urheilusuoritukset ovat niin monimutkaisia tapahtumia, että EMS:tä ei ole hyötyä.

Lihasten sähköisestä stimulaatiosta sohvalla maaten ei siis näillä näkymin ole suomalaisen yleisurheilun pelastajaksi.

Lähde: International Journal of Sports Medicine 27: 533-539, 2006

Blogiarkisto