tiistaina, elokuuta 15, 2006

Naisurheilijan oireyhtymä

Tutkija Kathe A. Gabel Yhdysvalloista on perehtynyt naisurheilijoiden ravitsemukseen. Niukka energiansaanti samalla kun harjoitellaan kovaa saattaa johtaa naisurheilijan oireyhtymään. Englanninkielinen termi saattaa olla monelle tutumpi, eli the female athlete triad. Tähän oireyhtymään kuuluvat ilmenemisjärjestyksessä: häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, epäsäännölliset kuukautiset ja luuston kunnon heikkeneminen.

Tutkijan mukaan tästä aiheutuu vakava terveysriski. Erityisesti kestävyyslajia harrastavan pitää huolehtia riittävästä energiansaannista. Liian niukka energiansaanti yhdessä kovan fyysisen harjoittelun kanssa saattaa nopeastikin aiheuttaa häiriöitä sukupuolihormonien tuotannossa. Estrogeenin vähäisyys näkyy kuukautisten epäsäännöllisyytenä tai kokonaan loppumisena. Vaikka tämäkin on hälyttävää, vielä ehkä vakavampia ovat vaikutukset elimistön kalsium- ja rasva-aineenvaihdunnassa. Tämä voi aiheuttaa pahoja vaurioita luustossa ja vaikeita kroonisia sairauksia. Mitenkään ei pidä väheksyä pitkäaikaisten kuukautishäiriöiden seurauksena myöhemmällä iällä ilmenevää osteoporoosia.

Tutkija luettelee erityiseksi riskiryhmäksi ne kunnianhimoiset naisurheilijat, jotka ovat pärjänneet tosi hyvin urheilussa. Kunnianhimon entisestään kasvaessa urheilija ei malta syödä riittävästi ja lepopäivät tahtovat unohtua. Tämä voi vaivihkaa johtaa syömiskäyttäytymisen häiriintymiseen. Uskomattomalta kuulostaa, että ruokavalion muokkaaminen ehkä valmentajan ohjeen mukaisesti terveellisempään suuntaan (runsaat salaatit, annoskokojen pienentäminen, rasvan välttäminen) voi olla se viimeinen pisara joka saa nuoren naisen elämänrytmin sekaisin.

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion suositusta ei voi väheksyä. Monipuolisuuteen kuuluu myös mm. rasvojen nauttimista! Liian moni nainen unohtaa, että varmin tie kovempiin tuloksiin kulkee harjoittelun ja ruokalautasen kautta, ei laihduttamalla itsensä kevyeksi.

Inadequate dietary intake is the primary nutritional concern of today's female athlete. As these athletes fail to consume enough energy to support the physical demands of training, they become at risk for disordered eating, amenorrhea, and osteoporosis, conditions collectively identified as the female athlete triad. This review addresses nutritional concerns of the female athlete, identification of those at risk, relationship of energy intake to menstrual irregularities, and recently identified chronic diseases associated with the female athlete triad. Strategies are offered to prevent harmful behaviors leading to the comorbidities associated with inadequate dietary intakes.

Lähde: Current Sports Medicine Reports 5: 187-191, 2006

Blogiarkisto