tiistaina, huhtikuuta 25, 2006

Aivojen vitamiinit ja mineraalit

Denise Mann kertoo englanninkielisessä jutussaan tärkeimmistä vitamiineista ja mineraaleista, joita aivot tarvitsevat. Tätä juttua minä olen vähän tutkaillut ja kirjoittanut siitä teille vähän leppoisaan tyyliini. Toivottavasti viihdytte aivoituksieni parissa!

Eloa aivoihin E:llä
"Kauan ihmiset luulivat
, että se E-vitamiini jota sanotaan alfa-tokoferoliksi (eräs tokotrienoli) on kaikkein tärkein. Mutta nyt on selvinnyt, että gamma-tokoferoli se vasta on kaikkien aikojen antioksidantti aivoille", sanoo Aimee Shunney Long Islandin opetussairaalasta Brooklynissä New Yorkissa. Monipuolisesta ruoasta saat E-vitamiinia, joka sisältää molempia tokoferolimuunnoksia (mantelit, hasselpähkinät, vihreät lehtivihannekset, maissi- ja auringonkukanöljy ja kokojyväviljasta valmistetut tuotteet). Jos ravintolisät kiinnostavat, muista tarkistaa onko siinä sekä alfa- että gamma-tokoferolia.
E-vitamiini toimii antioksidanttina mikä on hyvä asia, sillä aivoissa syntyy runsaasti vapaita radikaaleja. Näitä vapaita radikaaleja ei juurikaan synny enempää vaikka olisi kuinka radikaalit ajatukset. Ennemminkin aivoja tuhoavat ympäristömyrkyt, tupakka, alkoholi ja epäkelpo ravinto. On ilmestynyt tutkimuksia missä todetaan E-vitamiinin rooli aivojen hoidossa, mm. pelätyn Alzheimerin taudin tuhot voidaan mahdollisesti jarruttaa ja radikaalimpien uutisten mukaan jopa kokonaan estää syntymästä E-vitamiinilla. Jäitä hattuun!

Foolihappo on syytä muistaa
"B- vitamiinit ovat tärkeitä osatekijöitä sellaisten aivojen toiminnassa tärkeiden kemiallisten aineitten muodostuksessa kuten esim. dopamiini, adrenaliini ja serotoniini," sanoo Kalifornialainen tohtori Ray Sahelian. Itse asiassa B-vitamiinit ovat aivan välttämättömiä järjenjuoksullemme. Näistä B-vitamiineista täytyy mainita erikseen B9, eli foolihappo, jota tarvitaan erityisen paljon sikiönkehityksen aikaisessa aivojen kasvussa. Onpa niin, että muutamassa aivan tuoreessa tutkimuksessa on selvinnyt, että erityisesti vanhusten on syytä syödä runsaasti B-vitamiineja muistiongelmiinsa. Matala foolihappotaso lisää homokysteiinin tasoa veressä, mitä jotkut pitävät vakavana uhkana aivohalvauksissa ja sydäntaudissa. Homokysteiini tuhaa aivosoluja. Suosittelen täysjyväleivän ahkeraa nakertamista. Pavuissa ja vihreissä kasvinosissa sitä on myös. Kaikenlaisia ravintolisiä on myös tarjolla.

B12-puute pommittaa aivot rikki
B12-vitamiini auttaa rakentamaan suojaavan myeliinikerroksen aivohermojen ympärille. Aivot eivät osaa viedä viestejä eteenpäin tarpeeksi nopeasti ilman tätä eristekerrosta. Ray Sahelian huomauttaa, että B12-vitamiini viihtyy vain eläinkunnan tuotteissa ja kasvikunnasta sitä on tosi vaikea saada. Erityisesti vegaanit ovat vaaravyöhykkeessä. Pelasta vegaani hermosolujen tuholta, muistinmenetykseltä ja masennukselta kertomalla hänelle, että B12 pitää ottaa purkista jos kunnon ruoka ei kelpaa!

Serotoniinit jyllää jos B6-vitamiineja on jaossa
Pyridoksiini vitameerit, eli B6-vitamiinit auttavat 5-hydroksitryptofaania (5HTP) muuntumaan aivoissa serotoniiniksi ja B6:ta on myös syyttäminen vilkkaammasta dopamiinien muodostuksesta. Näitä molempia aineita tarvitaan hyvän olon saavuttamiseksi. Onneksi B6-vitamiinista ei juurikaan ole puutetta syödessäsi monipuolisesti mm. näitä ravintoaineita: täysjyväviljatuotteet, tumma riisi, pähkinät, peruna, liha, banaani ja vihreät vihannekset. Hyvän olon saavuttaa myös luontaistuotekauppias, jos käyt kysymässä onko hänellä jokin sopiva ravintolisä jolla serotoniinit rupeavat jylläämään.

Magnesium suojelee
Magnesiumia pidetään tärkeänä suojaravinteena erityisesti aivoille sillä sen on todettu estävän hermomyrkkyjen pääsyn aivoihin. Amerikassa on menossa varsinainen magnesiumvillitys, sillä jotkut kirurgit määräävät leikkauspotilailleen runsaasti magnesiumia ennen kaikkia leikkauksia ja erityisesti ennen aivojen operointia. Aivoja suojaava annos on 300 milligrammaa 1-3 kertaa päivässä. Saa sitä magnesiumia muualtakin kuin purkista, eli useimmat ravintoaineet sisältävät magnesiumia: pähkinät ja siemenet, tummanvihreät vihannekset ja täysjyvävilja. Kannattaa syödä monipuolisesti!

KatCt tänne vielä!
Vielä täytyy mainita C-vitamiini. Tämä on aivotasolla tärkeä antioksidantti, joka voi tehdä tyhjäksi vapaiden radikaalien suunnitelmat kertaheitolla. Kesän aikana kypsyvät marjat kannattaa kerätä talteen ja pistää pakkaseen. Niistä saa sitten Ceetä talvella. Ei tarvitse ostaa kalliita hedelmiä. Ilman C-vitamiinipillereitä pärjää jos syö monipuolisesti, mutta jotkut tutkijat huomauttavat, että sekä C- että E-vitamiini yhdessä ovat loistava yhdistelmä aivoille. Pysyy Alzheimer poissa kuvioista hiukan pitempään mahdollisesti.

Lähde: WebMD, päivitetty viimeksi 16.2.2006 (eräänlainen nettitohtori)

Blogiarkisto