tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Näin nuoret pysyvät hyvässä kunnossa

Tohtori Frank Cranen ajattomia ohjeita 18-vuotiaille:

1. Kampaa ja harjaa tukkasi. Pese se kaksi kertaa viikossa ja anna hyvin kuivua. Kulje avopäin, paitsi silloin kun on oikein kylmä. Vältä hiusvesien ja -öljyjen käyttöä.

2. Silmiä ei saisi totuttaa kovin kirkkaaseen tai himmeään valoon. Vältä pienen präntin lukemista. Älä koskaan lue junassa tai raitiovaunussa. Käytä silmälaseja lääkärin määräyksestä.

3. Pese hampaat joka aamu ja ilta sekä joka aterian jälkeen. Käy hammaslääkärissä puolen vuoden välein, jos ei tule vaurioita tai hammassärkyä ennen sitä.

4. Pese kasvosi, kaula ja korvat päivittäin lämpimässä tai haaleassa vedessä. Älä milloinkaan kaiva nenääsi. Pidä finnit ja ihottumat poissa iholta. Ihon pitää olla raikas ja hehkeä. Muista hymyillä!

5. Kädet pestään ennen ruokailua. Kynnet pidetään puhtaina, nätisti leikattuina. Käytä kynsiharjaa äläkä milloinkaan syö kynsiäsi.

6. Jalat pestään päivittäin. Ei saa esiintyä rakkuloita, kovettumia, liikavarpaita, haavoja tai sisäänpäin kasvavia kynsiä. Vältä kireitä kenkiä.

7. Ole ryhdikäs työntämällä rinta ulospäin, pää taaksepäin ja niin alas kuin mahdollista. Silloin selkä pysyy suorana istuen ja seisten.

8. Ruokavalion suhteen muista juoda lasillinen kylmää tai lämmintä vettä aamun alkajaisiksi ja illan päätteeksi. Vältä muiden kuin hedelmien syömistä välipaloina ruokailujen välissä. Syö rauhassa ja pureskele ruoka hyvin.

9. Vatsa pysyy kunnossa järkevällä ruoalla, ei ulostuslääkkeillä. Syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja juureksia (perunaa) ja juo maitoa. Vältä vaalean leivän syöntiä, suosi kokojyväleipää joka on valmistettu rukiista ja vehnästä. Älä syö juuri ollenkaan puhdasta sokeria, leivoksia, torttuja ja pasteijoja. Syö vähänlaisesti lihaa ja läskiä.

10. Liikuntaa tarvitset päivittäin vähintään kaksi tuntia niin, että hiki tulee pintaan edes kerran päivässä.

11. Mene nukkumaan viimeistään kaksi tuntia ennen keskiyötä, nuku kuuteen asti aamulla mikäli mahdollista. Tuuleta makuuhuone perusteellisesti joka aamu äläkä tilkitse jokainen rako yöksi. Tarvitset raikasta ilmaa. Vältä kuitenkin vetoa. Noudata säännöllisyyttä nousten ylös sovittuna aikana.

12. Vältä sikarien, tupakan ja piipun polttamista sekä nuuskan käyttöä. Älä myöskään juo alkoholipitoisia juomia, kahvia ja teetä. Uni- ja kipulääkkeitä käytetään ainoastaan lääkärin määräyksestä.

13. Osoita arvostusta vanhemmille ihmisille. Puhu huutamatta ja selvästi, älä ole älytön, ole sen sijaan iloinen. Älä milloinkaan näytä surullista naamaa, älä lankea synkkyyteen äläkä ole turhan herkkä. Ole aina vaatimaton, avulias, huomaavainen ja ihan oma itsesi joka päivä niin sanoin kuin teoin. Turha olla tungettelevainen ja makeileva.

Lähde: Hälsovännen 42 (2): 37-38, 1927

Blogiarkisto