perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Liika on liikaa vedenkin suhteen

Liiallinen veden juominen voi olla haitallista. Se aiheuttaa hyponatremiaksi kutsutun tilan. Nyt saamme lukea The Journal of Royal Society of Medicine -lehden tutkimuksessa, että veden juominen maratonilla voi aiheuttaa jopa hengenvaaran. Siinä seurattiin 14:ää vuonna 2003 Lontoon maratoniin osallistunutta juoksijaa, jotka joutuivat sairaalahoitoon hyponatremian eli alentuneen veren natiumpitoisuuden vuoksi. Tutkimuksen mukaan liiallinen juominen voi johtaa lyyhistymiseen kesken juoksun, sekavuuteen tai jopa kuolemaan. Tämä johtuu ylimääräisen veden kerääntymisestä aivoihin. Sairaalahoitoon joutuneilla juoksijoilla oli vakavia oireita, sekavuutta, kaatuilua, oksentelua, päänsärkyä, vatsakipuja. Monella "katkesi filmi" juoksun aikana eivätkä he muistaneet juoksun loppuvaiheesta tai maaliintulosta mitään.

Lontoon maratonin johtava lääkäri Dam Tunstall-Pedoe kertoi BBC:lle, että oireet voivat kehittyä vasta maaliintulon jälkeenkin. Esimerkiksi yksi potilas oli hyvävointinen heti juoksun jälkeen, mutta muuttui tunnin kuluttua maaliintulosta uneliaaksi, pyörtyi ja löi päänsä. Sairaalahoitoa tarvinneista 14 potilaasta yhdellätoista oli sekavuutta. Tutkimuksen mukaan sairaalahoitoa tarvinneiden suuri määrä johtui epätavallisen lämpimästä ilmasta. Juoksijoita rohkaistiin juomaan riittävästi nestehukan vaaran vuoksi. Liiallisessa juomisessa ei näyttänyt olevan mitään tolkkua. Yksikin potilaista oli juonut noin 13 litraa nestettä viisituntisen maratonjuoksunsa aikana! Tämä synnyttää helposti urbaaneja legendoja maratoonareiden tyhmyydestä.

Hitaille juoksijoille, joiden maratoni kestää kauemmin kuin 3,5 tuntia, voidaan suositella maksimissaan puoli litraa vettä tunnissa. Nopeat juoksijat voivat kuitenkin tarvita jopa litran nestettä tunnissa.

christer sundqvist: Kovin kuumassa ja kosteassa ilmassa sekä pitkään jatkuvassa suorituksessa (erityisesti triathlon) on aina hyponatremian (liian vähän suoloja veressä ja kudosnesteissä) vaara.

Lähteet: MediUutiset, 21.4.2006 ja BBC News, 21.4.2006

Blogiarkisto