torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Tärkeä löydös metabolisessa oireyhtymässä

Metabolinen oireyhtymä askarruttaa tutkijoita ympäri maapallon. Ensin hieman perustietoa oireyhtymästä ja sitten tieto tärkeästä löydöksestä.

Metabolinen oireyhtymä (syndrooma) on veren sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö, jolle ominaista on keskivar­talolihavuus sekä verenpaineen kohoaminen. Melkein puoli miljoonaa suomalaista syö verenpainelääkkeitä. Oireyhtymään liittyy insuliinin runsas tuotto ja heikko teho (insuliiniresistenssi), joka sitten johtaa epätavallisen korkeaan aikuisiän sokeritaudin ja ve­renkiertoon liittyvien sairauksien esiintyvyyteen. Arviolta 20-30% Suomen väestöstä sairastaa metabolista oireyhtymää, joten on todellakin kyse uudesta kansantau­dista. Metabolinen oireyhtymä lisää mer­kittävästi kuolleisuutta osoittaa Kuopiossa suoritettu tutki­mus. Metabolinen oireyhtymä on nykyaikaiseen elä­mäntapaan liittyvä tila, jota luonnehtii usean terveysriskin kasautuminen samalle henkilölle.
Väestön lihoessa ja lii­kunnan vähentyessä myös metabolinen oireyhtymä yleistyy, ja sen aiheuttamien sairauksien ilmaantuvuus lisääntyy. Tämä on suuri haaste terveydenhuoltojärjestel­mälle ja päättäjille. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja laihdutus muodostavat metabolisen oireyhtymän ehkäisyn ja hoidon perustan. Nyrkkisääntö on, että ravintoa tulisi kuluttaa vähintään yhtä paljon kuin sitä nauttii. Liikuntaa pitäisi harrastaa yli 30 minuuttia ker­rallaan ja vähintään 3 kertaa viikossa, mieluiten päivittäin. Rasvan ja suolan käyttöä pitäisi rajoittaa ja suosia pehmeitä rasvoja, kuten rypsiöljyä.

Sitten tuo lupaamani tärkeä löydös: Massachusettsin yleissairaalan lääkärit ovat havainneet, että erään tärkeän proteiinin (Tuumorinekroositekijä, TNF) tuotannon lamaannuttaminen keinotekoisesti, johtaa siihen, että metaboliseen oireyhtymään keskeisesti liittyvät tulehdukset lieventyivät. Tulokset julkaistaan lähiaikoina Archives of Internal Medicine nimisessä tiedelehdessä.

Tämä ei tarkoita sitä, että nyt voi jatkaa epäterveellistä elämäänsä. Lääkärit ovat keksineet avun vaivoihini. Ei - apua ei ole näköpiirissä vielä pitkään aikaan. Taitaa olla parasta kuitenkin pistää ne lenkkitossut jalkaan ja suosia pehmeitä rasvoja. Ruokaa ei myöskään ole pakko syödä niin tolkuttomasti, että siitä seuraa lihominen.

Lähde: Medical News Today, 26.4.2006

Lisää luettavaa liikunnasta ja metabolisesta oireyhtymästä:
Liikkukaa - se on terveellistä!
Liikuntadietti toimii
Puoli tuntia liikuntaa päivässä pitää lääkärin ja lääkkeet loitolla
Uusiin ravitsemussuosituksiin kirjattu nyt myös liikuntasuositukset
Turhan kolesterolilääkityksen tilalle kunnon ruokaa ja liikuntaa
Liikunnan vaikutukset solutasolla
Adiponektiinin rooli on merkittävä metabolisessa oireyhtymässä
Koko lehti täynnä metabolista oireyhtymää
Kokojyväviljaa metaboliseen oireyhtymään
Metabolinen oireyhtymä hoidetaan ruoan hiilihydraatteja vähentämällä ja rasvoja lisäämällä!
Metabolinen oireyhtymä kasvavana huolen aiheena USA:ssa
Metabolinen oireyhtymä uhkaa lihavia teinityttöjä
Metabolisesta oireyhtymästä kirjoittaa BMJ
Välimeren dieetistä apua metaboliseen oireyhtymään

Blogiarkisto