torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Sokerittomat limsat taitavat lihottaa

Voimassa olevan YYA-sopimuksemme (YYA = Ystäväni Yllätys Anastetaan) mukaan nappaan Varpu Tavin sivuilta hätkähdyttävän tiedon (lukekaa myös alkuperäisteksti!):

Lihottavatko dieettilimsat?
“Dieetti-limu-holistina” voin todistaa, että dieettilimut tekevät lihavaksi. Jon Benson sanoo taistelevansa vieläkin asian kanssa aika ajoin.
Kyseinen tutkimus ei selvittänyt aineenvaihdunnallisia syitä, joten Benson luettelee muutaman. Ensinnäkin ihmiskehoa ei helposti huijata. Keinotekoinen „mikätahansa“, erityisesti makeuttajat, saavat aikaan täsmälleen samat hormonaaliset reaktiot kuin alkuperäinen, oikea aine. Tässä tapauksessa insuliinihormoni tekee piikin aspartaamin tai Splendan (sukraloosi) vuoksi. Tämä johtaa suurempaan varastoituvan rasvan määrään.
Eikä siinä kaikki. Insuliinipiikin seurauksena syntyvät biokemialliset reaktiot synnyttävät ruokahalua. Aivan kuten mikä tahansa insuliinia nostava (tai kofeiinin aiheuttama adrenaliinin nousu) tekee, nämä reaktiot saavat sinut kaipaamaan lisää ruokaa. Ne myös sotkevat kylläisyysmekanismejasi, jotka viestittävät aivoille, että olet jo kylläinen. Lyhyesti: alat syödä enemmän ruokaa kuin tavallisesti tekisit.
Paras juoma on vesi, juuri kuten tuo tutkimuskin toteaa.
Tutkimus toteutettiin Texasin yliopistossa San Antoniossa. Tutkittavina oli 25-64-vuotiaita normaalipainoisia ihmisiä ja aiheena heidän dieettilimujen juomistottumuksensa. Seurantatutkimus tehtiin noin kahdeksan vuotta myöhemmin.
- Koehenkilöillä oli 65% suurempi todennäköisyys olla ylipainoisia, mikäli he joivat yhden dieettilimun päivässä, verrattuna niihin jotka eivät juoneet yhtään.
- Kaksi tai useampi dieettilimua päivässä lisäsi entisestään ylipainon riskiä.
- Niillä, jotka joivat dieettilimuja oli vielä suurempi todennäköisyys tulla ylipainoisiksi kuin niillä, jotka joivat tavallisia limuja (ilmeisesti kevtylimun juominen huijaa uskoaman, että voi muuten sitten lihomatta syödä enemmän).

(Lähde: Success for life, Do Diet Sodas Make You Fat? 21.4.2006)

Blogiarkisto