keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Limsapullon bentseenivaara - liioittelua?

Bentseeni on tunnettu karsinogeeni, eli syöpää aiheuttava aine. Sitä väitetään kehittyvän myös virvoitusjuomissa natriumbentsoaatin reagoidessa C-vitamiinin kanssa. Natriumbentsoaatti (E211) on yleinen säilöntäaine, jota käytetään paljon elintarviketeollisuudessa. Nyt en oikein jaksa uskoa, että tämä bentseeni muodostuisi ongelmaksi virvoitusjuomissa, sillä useat marjat ja hedelmät sisältävät luonnostaan natriumbentsoaattia ja C-vitamiinia.

Sen verran usein olen viime aikoina ollut vaikeuksissa mielipiteineni, että nyt aion pitää sanani makeina ja hunajaisina, mikäli joutuisin syömään sanani. Kitkeriä sanoja on ikävämpi syödä. Perrier-yhtiö ei ollut kovin tyytyväinen kun älyttömän pienet bentseenimäärät heidän virvoitusjuomissaan, pakottivat yhtiön vetämään markkinoilta miljoonia pulloja virvokkeita. Coca-Cola-yhtiö väittää bentseenialtistuksen olevan huomattavasti merkittävämpää liikenteen pakokaasuista kuin virvokepullosta.

Erityisen aktiivisena asiassa häärää professori Glenn Lawrence Long Islandin yliopistosta USA:ssa, joka vuonna 1993 julkaisi tutkimuksensa tiedelehdessä Journal of Agricultural and Food Chemistry, jossa hän epäili tätä natriumbentsoaatin ja C-vitamiinin yhteisvaikutuksesta mahdollisesti syntyvää bentseenivaaraa. Hän epäili yritysten lisäävän C-vitamiinia lähinnä markkinointimielessä. PubMed-tietokanta ei tuo esille mitään merkittävää. Jos tiedätte tästä asiasta jotakin enemmän niin antakaa tulla sitä sähköpostia.

Lähteet:
Effect Measure, 5.4.2006 (Benzene in soft drinks, follow-up)
Times, 2.3.2006 (Soft drinks found to have high levels of cancer chemical)

Blogiarkisto