lauantaina, huhtikuuta 01, 2006

Kirkasvalohoito lihottaa

Tiedelehti Int Zeitschr Lichtnahrung käsittelee viimeisimmässä numerossaan laajasti kirkasvalohoidon roolia lihavuudessa. Kirkasvalohoito on osoitettu tehokkaaksi keinoksi ehkäistä kaamosmasennusta ja lievempiäkin pimeinä vuodenaikoina toistuvia oireita. Oikein ajoitettuna kirkasvaloaltistus lieventää myös vuorotyön ja pitkien lentomatkojen aiheuttamaa rasitusta. Valitettavasti tähän hoitoon liittyy sivuoireena liikalihavuus. Kirkasvalohoitoa säännöllisesti käyttäneiden koehenkilöiden painoindeksi (BMI) nousi merkittävästi verrattaessa kontrolliryhmään.
"Kirkasvalohoitojen yleistyminen länsimaissa on yhteydessä lihomiseen", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Scharf-Klar. Kansanterveyslaitos on asettanut työryhmän pohtimaan suositun vaihtoehtoruokavalion, valoravinnon, osuutta ravitsemuksessa. Toistaiseksi ohjeena on välttää altistumista auringonvaloon enemmän kuin 1-2 tuntia päivässä ja kirkasvalohoidoista on syytä luopua kokonaan ennen kuin selviää näiden hoitojen mahdollinen yhteys länsimaiseen lihavuusepidemiaan.
Lääkelaitos tarkistaa lähiaikoina kaikkien markkinoilla olevien kirkasvalolaitteiden tuotetiedot ja varmistaa, että niissä olevat lamput ovat mahdollisimman vähäenergisiä, turvallisia ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia.

Blogiarkisto