torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Maitoa kannattaa juoda paljon raskauden aikana

Calgarysta Kanadasta saamme kuulla maidon juonnin hyödyistä odottavalle äidille. Maidon juonnissa tai maitotuotteiden nauttimisessa ei pidä säästellä. Jos juo vähemmän kuin lasillisen maitoa päivässä se johtaa proteiinin ja D-vitamiinin päivittäisen saannin huomattavaan laskuun. Maidossa on myös paljon arvokkaita rasva-aineita, jotka tosin rasvahysterian lietsomina on maidossa tiputettu lähes olemattomiin. Äiti tästä vähäisestä maidonjuonnista kyllä selviää ilman ongelmia, mutta miten on syntyvän lapsen laita?

Tutkimusten mukaan vähäinen maidonjuonti johti siihen, että syntymäpaino oli alhaisempi. Lue tästä itse mitä tohtori Kristine Koski kirjoittaa! Työtä kommentoi eräs toinen tutkijaryhmä (Hollis ja Wagner). Kommentin mukaan maidon mukana saatava D-vitamiini on tarpeen sikiön luunmuodostuksen lisäksi myös aivojen ja hermoston kehityksessä, vastustuskyvyn voimistamisessa ja se saattaa myös vähentää riskiä sairastua kroonisiin tauteihin myöhemmin elämässä. Tällä hetkellä työskentelen itse todella mielenkiintoisen terveysprojektin kimpussa missä nämä asiat ovat keskeisesti esillä. Pieni syntymäpaino on huono asia, sillä joidenkin tutkimusten mukaan pienenä syntyneillä lapsilla oli useasti alhaisempi älykkyysosamäärää teini-iässä. Täällä saaristossa sanotaan, että viisaat ihmiset syövät kalaa. Pitäisikö viisaiden ihmisten myös juoda paljon maitoa? Eräässä tutkimuksessa punnittiin ja seurattiin 78 lasta, joiden syntymäpaino oli 1,93–4,88 kilogrammaa (keskiarvo 3,31 kg). Terveysseurannassa ilmeni, että mitä pienempi syntymäpaino, sitä enemmän terveysongelmia. Vähäisetkin terveysongelmat voivat juontaa juurensa ennen syntymää vallinneisiin kohdunsisäisiin oloihin.

Tulokset ja kommentit on julkaistu lehdessä Canadian Medical Association Journal.

Kristine Koski: Our study results suggest that increased recommendations for vitamin D intake should extend to pregnant women. Current recommendations to restrict intake of fortified milk are clearly ill-advised for those living at latitudes where dermal conversion of 7-dehydrocholecalciferol to active vitamin D is seasonally limited. Fortified milk provides an important source of vitamin D and calcium, and contributes to adequate protein intake. Practitioners should query pregnant women about their consumption of fortified milk and multivitamins, specifically those containing vitamin D, to avoid the risk of lowered birth weight as a result of insufficient intake, particularly when and where sun exposure is limited.

Blogiarkisto