torstaina, huhtikuuta 20, 2006

EU-stressiäkö?

Maria Österlund kirjoittaa Selkosanomissa stressistä selkeästi niin kuin asiaan kuuluukin. Kuulemme ihmisten toisinaan valittavan, kuinka stressaantuneita eli ylirasittuneita he ovat. Toisinaan ihmiset ovat niin pitkään stressaantuneita, että he sairastuvat. Stressin aiheuttamaa sairautta nimitetään burn outiksi. On kuitenkin olemassa myös hyvää stressiä, väittää psykiatri Ilkka Vartiovaara. Sellaista stressiä kutsutaan eustressiksi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa. EU:ssa on stressiä ihan tarpeeksi ennestään.

Toimittaja Österlund on haastatellut psykiatri Ilkka Vartiovaaraa, jolta äskettäin ilmestyi kirja Voimaa eustressistä. Siinä hän paneutuu erityisesti hyvään stressiin. Psykiatri Vartiovaaran mukaan tunnemme eustressiä, kun koemme tai teemme asioita, joista pidämme. Erilaiset asiat saavat eri ihmiset tuntemaan eustressiä. Kun tunnemme eustressiä, keskitymme siihen, mitä teemme ja unohdamme kaiken muun.

Vartiovaara kehottaakin harjoittelemaan ja kokeilemaan. ”Meillä olisi valtava määrä ihan arkeen liittyviä asioita, kirjat, musiikki, oma sisäinen mielikuvamaailma, joiden avulla voi sulkea arjen hetkeksi kokonaan pois ja palata omaan sisäiseen maailmaansa, nuoruuteen ja lapsuuteen.”

Eustressi on tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Eustressi on vastavoima kielteiselle, pahalle stressille. Siinä ei ole kysymys vain mielialastamme, vaan koko kehostamme. "Voimme yrittää syrjäyttää kielteisen stressin, vaikka se ei tietenkään onnistu aina. Siksi onkin tärkeää suoda itselleen eustressiä, jotta emme sairastuisi. Huumori on tärkeä asia. Kun nauramme, mielemme kuntoilee", Ilkka Vartiovaara sanoo.

Lemmikkieläin ja musiikki ovat monelle tärkeitä asioita. Virallinen koululääketiede ei kuitenkaan ole ottanut noita asioita vakavasti, koska niiden vaikutusta on liki mahdotonta mitata. On mahdotonta sanoa, parantuuko jonkun ihmisen päänsärky sen takia, että hänen sylissään istuu kissa, vai olisiko niin tapahtunut ilman kissaakin. Kuuntelin lokakuussa vuonna 2005 erästä psykiatria, Alain Topor, joka puhui tervehtymisestä. Hän piti koiran hankkimista parhaana mahdollisena hoitona masentuneelle ihmiselle. Olkoon masentuneen ihmisen elämässä vaikka millaisia myrskyn merkkejä, aina koira jaksaa olla hänestä kiitollinen ja heilauttaa häntäänsä. Koiraa sanotaankin ihan syystä ihmisen parhaaksi ystäväksi.

"Eustressi on tärkeä asia. Me ihmiset tarvitsemme myönteisiä asioita. En kuitenkaan osaa sanoa, kuinka juuri sinä löydät oman eustressin. Ihmisen pitää oppia kuuntelemaan itseään ja löytää asiat, jotka sopivat juuri hänelle. Minulle esimerkiksi musiikki ja kissani ovat sellaisia", Ilkka Vartiovaara sanoo lopuksi.

Blogiarkisto