perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Miehet syövät herkemmin liikaa ruokaa kuin naiset

Luin äsken hyvin mielenkiintoisen lehdistötiedotteen. Sen julkaisi Sahlgrenska akademin Göteborgin yliopistossa. Sen mukaan miehet ja naiset syövät liikaa jos heillä on vapaasti käytettävissä rajattomat ruokailumahdollisuudet. Miehet tosin ovat tässä lajissa naisia pahempia, eli syövät herkemmin liikaa ruokaa. Miehet myös herkemmin unohtavat miten paljon tuli syötyä.

Tällaiset tutkimustulokset esitellään suuressa konferenssissa Kööpenhaminassa, The Sixth International Conference on Dietary Assessment Methods, ICDAM6. Sahlgrenska akademin tutki 100:n göteborgilaisen ruokailutottumukset aika mielenkiintoisella tavalla. Heidät lukittiin huoneeseen vuorokaudeksi, jossa oli mahdollisuus lukea kirjoja, katsoa televisiota tai käyttää tietokonetta. Ruokaa koehenkilöt saattoivat tilata itselleen kaikkea mahdollista ruokalistalta löytyvää.

Koejärjestelyt muistuttivat hotellihuonetta täydellisine huonepalveluineen. Ainoa ero oli se, että huone oli täysin ilmatiivis. Huoneesta mitattiin hapenkulutus ja hiilidioksidin tuotanto, joka kertoi tutkijoille varsin tarkasti heidän energiankulutuksensa.

Tutkimus näytti, että miehet söivät 59% enemmän kuin tarvitsivat, eli lihomista tapahtuu jos tilanne jatkuu samanlaisena päivästä toiseen. Naisten vastaava lukema oli 43% liikaa ravintoa. Kun koehenkilöiltä kysyttiin jälkeenpäin mitä olivat syöneet miehet muistivat 92% nauttimistaan ravintoaineista ja naiset 94%

Naisten ylensyöminen oli hieman maltillisempaa kuin miesten ja naisilla oli vähäisempi taipumus aliraportoida ravinnonkäyttöään. Tutkijat ovat jo kauan tienneet tästä aliraportointiongelmasta. Nyt se myös todistettiin tieteellisesti.

Lähde: Medicallink, 26.4.2006

Blogiarkisto