sunnuntaina, huhtikuuta 16, 2006

Tule hyvä kolesteroli - älä tule paha kolesteroli

Lukijakysymys:
Kertoisitko yksinkertaisella suomenkielellä mikä kolesterolin suhteen on olennaista?

En tiedä pystynkö tämän monimutkaisen asian yksinkertaisesti selittämään, mutta tässä tulee jonkinlainen yritys.

Kolesteroli on hyvä renki, mutta huono isäntä
Ihminen tarvitsee kolesterolia, sillä se on raaka-aineena mm. monissa hormoneissa. Sitä tarvitaan myös kaikkien solunseinämien rakentamiseen ja sappiyhdisteiden valmistamiseen. Myös aivojen kuivapainosta merkittävä osa on kolesterolia. Kolesteroli on kuitenkin huono isäntä. Otan yhden esimerkin: Veren korkeiden rasva-arvojen takana oleva geeni kiusaa erityisesti suomalaisia perheitä, sanoo akatemiaprofessori Leena Palotie. Tämä löydetty geeni liittyy perinnölliseen sekamuotoiseen hyperlipidemiksi kutsuttuun tilaan, jossa sekä veren kolesteroli että triglyseridipitoisuudet ovat koholla. Tämä lisää sydäninfarktin riskiä. Jos tällaisen geenivirheen kantaja syö rasvaista ruokaa hän on siis vaarassa sairastua vakavasti.

On olemassa hyvää ja pahaa kolesterolia
Kolesteroli kulkee veressä kuljettajaproteiinien avulla. Tärkeimmät kuljettajaproteiinit ovat LDL ja HDL (lisäksi on vielä olemassa esim. VLDL ja IDL). LDL ("paha" kolesteroli) kuljettaa erityisen runsaasti kolesterolia maksasta kudossoluihin. HDL ("hyvä" kolesteroli) puolestaan kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja mielenkiintoista kylläkin myös verisuonien seinämistä mihin LDL on kolesterolin jättänyt. Näiden kolesterolia kuljettavien rasvaproteiini-sekoitusten kokonaismääriin ja keskinäisiin suhteisiin voi ihminen vaikuttaa sekä ravinnon että liikunnan avulla.
Pahat kolesterolit (LDL) kohoavat jos ihminen syö paljon kovia eläinperäisiä rasvoja, mutta asia ei ole niin yksinkertainen, että välttämällä eläinrasvojen käyttöä pääsee eroon ongelmista. Ensinnäkin ihminen ei pärjää ilman näitä rasvoja ja kohonnut LDL ei sinänsä ole mikään suuri järkytyksen aihe. Jotta LDL:n kuljettama kolesteroli tarttuisi verisuonien seinämiin tarvitaan aina LDL-kolesterolin hapettuminen ("härskiintyminen") ja tulehtuminen, jolloin se rasva vasta tarttuu seinämiin kiinni ja muodostaa hengenvaarallisen sydän- ja verisuonitaudin.
Hyvät kolesterolit (HDL) rientävät ihmisen avuksi, sillä ne voivat siivota pois verisuonten seinämistä sinne kerääntyneen kolesterolikerroksen. Kalan rasva nostaa tutkimusten mukaan HDL-kolesterolin määrää, joten kalaa kannattaa nauttia mahdollisimman usein (2-3 kertaa viikossa). Erityisesti omega-3-rasvahapoista on synnytetty hyllykilometreittäin kaikenlaisia kirjoja ja tieteellisiä kirjoituksia. Erittäin tärkeää on todeta, että pitkäkestoinen liikunta kohottaa myös HDL-kolesterolin määrää ja laskee LDL-kolesterolin määrää.

Olennainen viesti
On syytä syödä monipuolisesti, kasvis- ja viljavoittoista hedelmien ja marjojen täydentämää kuitupitoista suomalaista perusruokaa, tyydyttyneitä eläinrasvoja välttäen, kohtuudella suolaa käyttäen ja omaksuen liikunnalle myönteinen elämäntapa. Pienen pienikin elämäntavan muutos parempaan suuntaan on hyödyksi. Kokemamme mielihyvän muutokset ruokkivat lisää muutoshaluja. Säännöllinen elämänjärjestys on paras pohja hyvälle ravitsemukselle!

Blogiarkisto