tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Urheilija syö viljavalmisteita!

Tietoisku

Leipä- ja viljavalmisteet ovat ruokavalion perusta

Leipä on jauhoista, vedestä ja suolasta valmistettu tavalli­sesti hiivalla nostettu leipomotuote. Leipä on monipuolinen peruselintarvike, jossa on runsaasti hiilihydraatteja (50-57%), valkuaisaineita (8-10%), vähän rasvaa (1-2%) ja runsaasti ravintokuituja (2-7%).

Tässä muutamia leivän ylistyslauseita:
Älä unohda leipää ja puuroja
Suosi täysjyväviljaa
Syö leipää joka aterialla
Tuore, rapeakuorinen leipä on hyvää sellaise­naankin - ilman rasvaisia levitteitä
Leipä ei lihota, kunhan valitset päällykset harkiten
Syö täysjyvätuotteita, sillä niistä saa ravintokuitua, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäis­aineita
Ruisleipä on leipien ykkönen!
Valkoi­nen leipä on pelkkää vatsantäytettä
Ruisleipäviipale sisältää kuitua 2,5 g, ruisnäkkileipä 2,2 g, grahamleipävii­pale 1,0 g ja ranskanleipäviipale vain 0,9 g.
Kuitu ei juuri­kaan sisällä energiaa, mutta täyttää vatsaa ja auttaa sitä toimimaan

Tässä muutamia puuron, murojen ja myslin ylistyslauseita:
Kaikki puurot ovat terveyden kannalta hyviä
Puuro valmistuu nykyään nopeasti mikroaaltouunissa tai kattilassa
Muroissa esiintyy melkoisesti vaihtelua ravintoaineiden suhteen ja kannattaa välttää liian suolaisia ja makeita mu­roja
Sokeri- ja suklaapäällysteiset murot eivät ole urheili­joille sopivia
Perinteiset myslit sopivat erinomaisesti päi­vittäiseen käyttöön
Maissihiutaleet (esim. Corn Flakes) ja riisimurot sopivat nautittavaksi ainoastaan kerran tai pari kertaa viikossa olemattoman kuitumäärän ja runsaan suolan takia

Tässä muutamia pastan ja riisin ylistyslauseita:
Pasta ja riisi valtaa alaa perunalta pääaterioilla
Suosi tummempaa täysjyvämakaronia ja –riisiä

Varo näitä viljavalmisteita:
Kahvileivissä ja kekseissä ei ole ravitsemuksellista arvoa
Munkit ja wiener-leivät ovat varsinaisia rasvapommeja!
Yhdestä rasvaisesta viineristä saa saman verran energiaa kuin kevyestä lounaasta!

Lähde: Sundqvist Christer. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 186 s., 2006

Blogiarkisto