lauantaina, huhtikuuta 22, 2006

Oletko krooninen myöhästelijä?

On olemassa ihmisiä, jotka eivät koskaan ehdi ajoissa kokouksiin, tapaamisiin, kouluun jne. Tänään lääkäri Brunilda Nazario kertoo WebMD:ssä näistä myöhästelijöistä.

Myöhästyminen aiheuttaa stressireaktion sekä myöhästyjässä että myöhään tulevan selityksiä kuuntelemaan joutuvissa. Ainainen myöhästely ei ole mikään hyvä meriitti. Myöhästelyä tutkineet psykologit ovat havainneet ihmisissä kahdentyyppistä myöhästelyä: teknistä ja psykologista.

Tekninen myöhästely voi johtua siitä, että ihmiseltä yksinkertaisesti puuttuu kyky tunnistaa miten kauan aikaa tehtävien suorittamiseen menee. On kyse ajankäytön huonosta teknisestä suunnittelusta. Suihkussa käynti, aamiaisen valmistaminen, autolla siirtyminen paikasta toiseen jne. vie pitempään kuin mitä ihminen kuvittelee. Ainoa tähän tepsivä keino on oppia vähitellen arvioimaan ajankäyttönsä ja tehtäviin kuluvan ajan paremmin. Jotkut joutuvat kirjaamaan muistiin tehtävien suoritusajat ja löytävät näin ajankäytön kuviot. Lisäksi tehtävien suorittaminen ei aina suju samaan tyyliin joka päivä, eli tekniseen myöhästelyyn syyllistyvän on opittava varaamaan hieman ylimääräistä aikaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi suihkussa käyntiin pitää varata enemmän aikaa jos pitää pestä ja kuivata tukka nopean pikasuihkun sijaan.

Tekniseen myöhästelyyn liittyy monella vielä kyvyttömyys sanoa "ei" lisätehtäviin silloin kun on jo kovasti vaarassa myöhästyä jostakin muusta tapahtumasta. Ratkaisuksi viisaat psykologit tarjoavat käyttökelpoisten kieltäytymislauseiden opettelun. Esimerkiksi voidaan opetella jotakin tällaista: Autan mielelläni sinua, mutta nyt minulla on kiire. Autan sinua huomenna sen sijaan.

Psykologisista syistä myöhästelevillä on kaikki edellytykset saapua ajoissa, mutta eivät saa lähtöä aikaiseksi. Osalle on saattanut jäädä päälle lapsuudesta (tulihan se sieltä!) asti kannettu uhma siitä, että eivät tule suostumaan muiden käskettäväksi. Tulevat silloin kun heille lystää! Toinen samantyyppinen oire voi olla "kriisinkehittäjä"-ihmistyypeillä. Tällaiset ihmiset keräävät kiirettä itselleen kriisiksi asti koska tämä on heidän tapansa elää. He eivät tunne saavansa mitään aikaiseksi ennen kuin aika on kulumassa loppuun. Sitten on vielä sellaisia ihmisiä, jotka kärsivät "minä teen vielä tämän"-oireyhtymästä. Joillekin ihmisille näyttää tehtävän lopettaminen ja muihin töihin siirtyminen vaikealta ja he jäävät mahdollisesti "suustaan kiinni" vaikka heidän pitäisi jo olla menossa.

Omiin hautajaisiin useimmat myöhästelijät kuitenkin ehtinevät.

Blogiarkisto