perjantaina, huhtikuuta 07, 2006

Kaurapuuron ylistystä Helsingin yliopistossa

Filosofian lisensiaatti Liisa Johansson väittelee tänään tohtoriksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Väitös kuuluu elintarvikekemian alaan ja käsittelee kaurapuuron ominaisuuksia.
Kaurapuuro on mitä suositeltavinta aamiaisruokaa. Kaurapuurossa kaura on parhaimmassa mahdollisessa muodossa. Tämä seikka ilmenee tuoreessa väitöstutkimuksessa. Ruoanvalmistusmenetelmä vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten kauran terveysvaikutuksia aikaansaava ainesosa betaglukaani elintarvikkeessa käyttäytyy.
Kauran betaglukaanilla on todettu monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se vaikuttaa suotuisasti mm. veren kolesteroli- ja sokeritasoihin sekä insuliinin toimintaan elimistössä. Keittäminen näyttäisi tutkija Johanssonin mukaan kaikkein selvimmin lisäävän betaglukaanin liukoisuutta.
Leivonta vähensi liukoisen betaglukaanin määrää, joten leivästä ja leipomotuotteista sitä ei välttämättä saa kovin tehokkaasti, Johansson arvelee. Myös kuivaus vähensi betaglukaanin liukoisuutta.
Johanssonin mukaan betaglukaania tulisi saada noin kolme grammaa päivässä, jotta siitä olisi terveydelle hyötyä. Tämän määrän saa noin 1,5 lautasellisesta kaurapuuroa. Yksikin lautasellinen riittää, jos hiutaleitten sekaan on lisätty kauralesettä.

Lähde: Verkkouutiset, 7.4.2006
Lataa väitöskirja tästä.

Blogiarkisto