keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Atkinsin dieetti ei sovi odottavalle äidille

Kirjoitettu 4.4.2006, tärkeä lisäys tehty 5.4.2006

Euroopan umpierityksen tutkijat
(endokrinologit) ovat koolla Glasgowissa Skotlannissa. Tohtori Rebecca Reynolds on tutkinut alakarppaajien (vähäisiä määriä hiilihydraattia nauttivien) lapsia ja todennut näissä epätavallisen korkeita kortisolitasoja. Kortisoli on tyypillisesti koholla silloin kun on stressi. Erityisen korkeaksi näiden lasten (jotka nykyään ovat lähes 30 vuotta vanhoja) kortisoli nousi kun he joutuivat suorittamaan erilaisia henkisesti kuormittavia testejä. Tohtori Reynolds päätyy suosittelemaan odottaville äideille monipuolista sekaruokaa.

Dr Rebecca Reynolds, study leader, said: This study adds to the increasing evidence of the importance of the maternal diet and suggests that one of the ways in which it can have these long term effects is by permanently altering stress hormone levels. We don't know why this occurs - it may be that the baby is put under stress during pregnancy which causes irreversibly high levels of cortisol. Dr Reynolds also suggested that popular low-carb diets, such as Atkins, should be avoided during pregnancy.

Rakkaat alakarpit, älkää turhaan nostako kortisolitasojanne minun kirjoitteluni takia! Tärkeintä on, että olette itse tyytyväisiä ruokavalioonne. Olkaa siinä johdonmukaisia. Sallikaa kuitenkin kriittisiä kannanottoja ruokavaliostanne.

LUKIJAPALAUTE
Olen saanut lukijapalautetta Atkinsin dieettiin perehtyneeltä Varpu Tavilta, jolla ei noussut kortisoli- eikä adrenaliinitasot kirjoituksiani lukiessaan! Hän tahtoo tuoda arvokkaan lisän tähän referoimaani kongressiesitelmään. Olen tähän tuonut otteita hänen kirjeestään minulle ja lisännyt jonkin verran ehdotuksia linkeiksi mistä saa tarvittaessa lisätietoja.

Varpu pitää virheellisenä lähtökohtana tässä tohtori Reynoldsin tutkimuksessa seuraavia kohtia:

1) Tutkijat eivät ole perehtyneet Atkinsin dieettiin
Kun Atkinsin dieetistä uutisoidaan, huomaa että niin tutkijat, kommentoijat kuin toimittajatkaan eivät ole lukeneet Atkinsin kirjoja. Atkinsin dieetin induktiovaiheessa (katso karppaamisen FAQ), joka tavallisesti kestää noin kaksi viikkoa, syödään hiilihydraatteja 20 g päivässä. Sen jälkeen määrää nostetaan vähitellen jokaisen omalle hyvän olon tasolle. Tämä jälkimmäinen halutaan yleensä unohtaa. Kirjassaan Pysy nuorena kaiken ikää Atkins suositteli täysjyväviljaa, hedelmiä, marjoja ja paljon, paljon kasviksia terveellisen ruokavalion pohjaksi (tämä on asia jonka monet alakarpitkin unohtavat).
Atkins on muodostunut jonkinlaiseksi symboliksi ja peikoksi, jota kauhistellaan, vaikkei tiedetäkään mitä se on. Niinpä syntyy semmoisia hassuja tilanteita, että ihminen, joka ei koskaan ole ollut Atkinsin dieetin kannattaja, joutuu toistuvasti sitä puolustamaan!
Mitä tulee vähähiilihydraattisuuteen ja raskauteen, niin siinä Ilkka Salmenkaidan ja Varpu Tavin kanta on, että niin kauan kuin asiasta ei ole tutkimuksia, on parasta pitäytyä hyväkarpissa (tarkoittaa keskittymistä hiilihydraattien laatuun, ei niinkään määrään). Eli syödään hiilihydraattitietoisesti (tämä on Varpun keksimä, osuva termi!).

2) Ruokavalion todellinen sisältö tuossa tutkimuksessa ei selvinnyt.
Varpu tekee hyviä kysymyksiä: Mitä pidetään vähähiilihydraattisena ruokavaliona? Mitä nuo henkilöt oikeasti söivät? Hampurilaispihvejä mikrossa lämmitettyinä, sekavihanneksia pussista??
Varpu pitää hiilihydraattitietoista ruokavaliota odottavalle äidille kaikkein parhaana vaihtoehtona. Esimerkiksi raskausajan diabetesta hoidetaan hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla, vaikka lääkärit eivät sitä sillä nimellä nimitäkään. Käytännön kokemukset raskausajasta ja hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta Suomessa ovat osoittaneet, että niin äiti kuin lapsikin voivat paremmin hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla. Päinvastoin kuin tohtori Reynoldsin tukimuksessa, lapset ovat huomattavasti tyytyväisempiä ja rauhallisempia Atkinsin dieetillä. Varpu epäilee sen johtuvan riittävästä rasvan saannista, ei niinkään siitä seikasta, että vähennettäisiin hiilihydraatteja. Ruokavalion johdonmukainen noudattaminen on tärkeää. Ei pidä mennä median kohujuttujen perään! Ruokavalion perustaksi odottavalle äidille (ja kaikille muillekin) voi suositella kasviksia, proteiinia ja rasvaa riittävästi. Marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa syödään kohtuullisesti. Mitä ihmeen vikaa tässä ruokavaliossa on odottavalle äidille, kysyy Varpu Tavi vielä lopuksi.

Kiitos kommentista!

Lähde: Medical News Today, 4.4.2006

Blogiarkisto