keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Lopeta roskaruoan syönti!

Moni varmaan miettii termiä "roskaruoka" (junk food). Tätä on minulta kysytty kahteen kertaan sähköpostin välityksellä. Kiitos hyvästä kysymyksestä! Miten niinkin ihanasta asiasta kuin ruoka voidaan käyttää niin alentavaa nimitystä kuin roskaruoka? Miksi roskaruoan syönti on niin haitallista? Mitä on roskaruoka? Tähän vastaan tällä kertaa.

Ensinnäkin, roskaruoka määritellään Wikipediassa seuraavasti: Roskaruoka on ravintosisällöltään epäterveelliseksi luokiteltevaa ruokaa. Usein roskaruoassa on päivittäisiin saantisuosituksiin nähden liikaa jotain yksittäistä ravintoainetta ja tämän lisäksi annoskoot ovat yleisesti katsoen monesti energiapitoisuuksiltaan liian suuria päivittäiseen energiantarpeeseen suhteutettuna. Roskaruoaksi luokitellaan usein hampurilaiset, pizza ja kebab sekä lähestulkoon kaikenlainen grilliruoka. Tämä luokittelu on kuitenkin virheellinen, koska esimerkiksi perushampurilaisen rasvasisältö on lähellä ravintosuosituksia ja toisaalta kotiruoka voi olla ravintosisällöltään epätasapainoista. Vastoin yleistä käsitystä kotiruoka ei automaattisesti ole pika- tai valmisruokaa terveellisempää, vaan kotiruoka voi olla runsasrasvaista, sisältää paljon energiaa ja sen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus voi olla niukka. Ravitsemuksellisesti ruokaa täytyisi tarkastella vähintään ateriatasolla, jolloin aterialla nautittavien ruokalajien kokonaisuus on ravitsemuksellisesti ratkaiseva tekijä. Aterian terveellisyyttä ei siis ratkaise sen valmistus- tai ostospaikka vaan aterian sisältö.

Wikipedia osuu mielestäni varsin oikeaan roskaruoan määrittelyssä. Ainoastaan tuo toteamus perushampurilaisen sopivuudesta ravintosuositusten mittareihin vie harhaan. Mitkään ravintosuositukset eivät puolla hampurilaisten terveellisyyttä. Tämä tyly tokaisuni hampurilaisen sopimattomuudesta, ei johdu hampurilaisen sisältämästä rasvasta vaan siitä, että hampurilainen ryöstää nuorelta ja ajattelemattomalta aikuiselta mahdollisuuden ruokailla täysipainoisesti vitamiini-, antioksidantti ja mineraalipitoista perusruokaa. Hampurilaisen sisältämät raaka-aineet ja sen valmistusprosessi ovat ongelmallisia.

Miksi roskaruoan syönti on niin haitallista? Sen lisäksi, että se ryöstää mahdollisuuden ruokailla terveellisesti suomalaista perusruokaa, roskaruoan haitallisiin ominaisuuksiin kuuluu sen aiheuttamat lukuisat terveydelliset haitat. Kuin tilauksesta luin sattumalta tänään Aftonbladet-lehdestä 30-vuotiaana kuolleen miehen tarinan. Mitä tätä kaunistelemaan: Hän kuoli sydän- ja verisuonitautiin ja sydänkohtaukseen aivan liian nuorena. Miehestä sanotaan, että hän rakasti roskaruokaa ja söi sitä usein, liikunta jäi tosi vähäiseksi ja hän oli ylipainoinen. Hänen viime vaiheistaan kerrotaan seuraavaa: Månaderna innan han dog försökte Daniel Björkman ändra sitt liv eftersom han hade smärtor i bröstet och andningssvårigheter. "Han slutade röka. I efterhand har vi fått höra att han uppsökte vårdcentralen. Men de skickade hem honom med rådet att ta några Alvedon utan att ens ha kontrollerat blodtrycket." När han gick till skolsköterskan insåg hon hur allvarligt det var. Hon ordnade en ny tid på vårdcentralen åt honom, men på vägen dit fick han hjärtinfarkten. (Muutama kuukausi ennen kuolemaansa Daniel Björkman yritti muuttaa elämäntapojaan, sillä hänellä oli ollut rintakipuja ja vaikeuksia hengittää. "Hän lopetti tupakanpolton. Jälkeenpäin saimme kuulla, että hän kävi terveyskeskuksessa. Mutta ne lähettivät hänet kotiin määräten hänelle Alvedonia [AstraZeneca, särkylääke, parasetamoli] tarkistamatta edes hänen verenpaineensa." [Danielin vanhemmat kertovat näin] Kun hän meni kouluterveydenhoitajalle, todettiin miten vaikea hänen tilaanteensa on ja terveydenhoitaja kirjoitti lähetteen terveyskeskukseen, mutta matkalla sinne hän sai sydänkohtauksen.)

Lopeta roskaruoan syönti!

Asiaa voi kommentoida täällä
(tälle veteraaniurheilija-sivustolleni aiheutettiin häiriöitä jokunen aika sitten ja poistin suoran kommentointimahdollisuuden).

Blogiarkisto