perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Laihdutuspillerit lihottavat

... ainakin laihdutuspillereitä myyvän kukkaroa, mahdollisesti myös laihduttajaa itseään.

Tähän päätyy ainakin Ian Marber viiltävässä analyysissään Telegraph-lehden nettiversiossa (17.4.2006). Hän pitää hyvin, hyvin epätodennäköisenä, että jostain Kalaharin aavikolta löytyneestä kaktuksesta (Hoodia gordonii) olisi apua laihdutuksessa. Tuotetta kauppaava yritys (Unilever) on nähnyt osakekurssinsa kääntyvän mukavasti nousuun, mutta perustuuko tuotteen laihdutusteho tutkittuun tietoon? Ei todellakaan Ian Marberin mielestä! Näin hän sanoo: The theory behind the drug's potential use assumes that the way to lose weight is to eat less. But I think this notion is simply archaic. It is precisely this sort of blinkered view that has led to the cycle of dieting/subsequent weight gain so familiar to millions of Britons. [Rohdoksen mahdollinen käyttökelpoisuus perustuu ajatukseen, että syömällä vähemmän voi laihtua. Mutta tämä huomio on yksinkertaisesti antiikkinen. Tämä on juuri sellaista pöljää ajatuksenkulkua, joka on johtanut miljoonien brittiläisten dieetti- ja lihomiskierteeseen.] Hyvin harvat ruokavaliot (dieetit) ovat osoittautuneet toimiviksi ja ne ruokavaliot jotka toimivat tekevät sen niin hitaasti, että useimmilla ei ole siihen kärsivällisyyttä.

Taas saamme varmaan miljoonannen kerran kuulla miten elimistömme reagoi nälkiintymisreaktioon, jonka tällainen laihdutusvalmiste synnyttää: Elimistömme ryhtyy elämään säästötilassa ja jokaisesta suupalasta otetaan irti kaikki mahdollinen ravinto-arvo. Kun rahat ja into loppuvat pillereiden popsimiseen siitä seuraa paluu takaisin entisiin mittoihin. Voi jopa käydä niin, että paino tulee takaisin korkojen kanssa koska elimistömme ei voi uskoa todeksi, että pilleriterrori on vihdoinkin loppu!

Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että laihdutusvalmisteet ovat huijausta! Mielestäni, ainakin teoriassa sellainen laihdutuspilleri voisi jopa toimia, joka jotenkin estää ravintoaineiden imeytymistä suolistossa. Sellaisia on markkinoilla. Valitettavasti tutkimustulokset näistäkin valmisteista ovat kovasti ristiriitaisia. Ihminen on niin monimutkainen.

Oikeaa tietoa painonhallinnasta ja monesta muusta asiasta löydätte selailemalla tätä vaatimatonta blogia.

Ajatusten innoittajana toimi: Ian Marber. It must have been something I ate: diet pills. Telegraph, 17.4.2006

Blogiarkisto