tiistaina, helmikuuta 07, 2006

Akryyliamidi-hysteria puhallettu hetkeksi poikki


Muistatteko jupakan akryyliamidista? Ruotsissa löydettiin monista voimakkaasti lämmitetyistä elintarvikkeista (näkkileipä, aamiaismurot, ranskanperunat ym.) tätä ainetta ja epäiltiin sen aiheuttavan mm. paksusuolen syöpää. Akryyliamidi on toki ongelmallinen aine ja mahdollisesti se voi aiheuttaa syöpää. Rottakokeissa sen on osoitettu aiheuttaneen syöpää, mutta vasta huomattavan suurina määrinä, paljon suurempina määrinä kuin mitä voi joistakin elintarvikkeista saada.

Nyt on asiaan perehdytty yhdysvaltalais-ruotsalaisessa seurantatutkimuksessa, jossa on käytetty tietoja ruotsalaisista mammografiassa käyneistä naisista. Kaikkiaan tutkimus käsitti yli 60 000 naista ja yli 800 000 henkilövuotta.

Viidentoista vuoden seuranta-aikana todettiin noin 500 paksusuolen ja 237 peräsuolen syöpää. Tutkittujen keskimääräinen akryyliamidin saanti ravinnosta oli noin 25 µg. Tärkeimmät akryyliamidin lähteet olivat:
  • kahvi (44 %)
  • ranskanperunat (16%)
  • näkkileipä (15 %)
  • muu leipä (12 %)

Kun muut syöpään johtavat tekijät otettiin huomioon, akryyliamidi ei näyttänyt olleen missään yhteydessä suolistosyöpiin. Ylipäätänsä mikään yksittäinen elintarvike ei ollut missään yhteydessä suolistosyöpiin. Se oli lohduttava tieto, sillä muuten kahvi jouduttaisiin kieltämään! Onhan kahvi merkittävä akryyliamidin lähde. Jo suuri kahvin kulutus pohjoismaissa viittaa siihen, että ainakaan kahvi ei voi olla terveydelle kovin vaarallista. Leivällä on ymmärtääkseni paljon myönteisiä terveysvaikutuksia.

Aiemmissa tutkimuksissa ei myöskään ole saatu mitään viitteitä siitä, että akryyliamidi aiheuttaisi syöpää ihmisessä. Ensin olisi hyvä tutkia ja vasta sitten hutkia!

Lähde: International Journal of Cancer 118: 169-173, 2006 ja Tohtori.fi, 7.2.2006

Blogiarkisto