sunnuntaina, helmikuuta 05, 2006

Punahattu ei ole mikään hyvä lääke vilustumiseen

Kysymys (biponainen): Minä käytän Echinaforcea vilustumisen estoon. Onko aine tullut vuosien mittaan heikommaksi kun nyt olen mielestäni ollut useammin vilustunut vaikka käytän Echinaa mielestäni vielä enemmän kuin ennen?

Vastaus: Echinaforce taitaa olla Vogelin markkinoima tuote, jossa on punahattu nimisestä lääkekasvista valmistettua rohdosta. Ennen tätä kutsuttiin auringonhattu-uutteeksi. En tiedä syytä nimenvaihtoon. Kyseessä on ihan vakavasti otettava lääkekasvi, jota on käytetty jo 1800-luvulta lähtien, kertoo Anna-Liisa Enkovaara kirjassaan 101 luontaistuotetta (tämä kirja on hyvä lukea!).
Mielenkiintoisella tavalla kysymyksessäsi tulee esille tämän tuotteen oikullisuus. Kerrot aineen välillä auttaneen vilustumiseen, välillä ei mainittavaa parannusta ole löytynyt. Suljen pois mahdollisuuden, että käytössäsi on vuosikymmeniä vanhaa varastoa tätä rohdosta. Eli kyseessä on tosiaankin aidosti sellainen tilanne, että hankkimasi Echinacea-suvun kasvista tehty tuore keitos ei vain tehoa aina vilustumiseen. Tällaista se on ollut koko ajan. Väitteet punahatun vilustumista (virustauti!) parantavista vaikutuksista on testattu ihmisillä tiukoissa kaksoissokkotutkimuksissa (sellainen aito tieteellinen tutkimus!) ja tulokset ovat varsin ristiriitaisia. Toisaalta on todettu vilustumisoireiden lieventyneen tuotetta käyttäneillä ja toisaalta ei ole mitään eroa saatu lumelääkkeeseen (plasebo). Nenä vain jatkaa vuotamistaan. Eräässä tutkimuksessa nimenomaan laskettiin montako nenäliinaa potilas käytti! Echinaceaa tutkitaan vilkkaasti ja tiedän monien ihmisten vannovan aineen tehoavan. Onnea heidän valitsemalleen tielle.

Mikäli sinulla on kiinnostusta voit käydä kurkkaamassa mitä PubMed-tietokanta kertoo punahatusta. Käytä hakusanoja "echinacea common cold", jolloin saat vähän yli 70 tieteellistä työtä missä on tutkittu punahatun vaikutusta vilustumiseen. Riittää kun luet tiivistelmästä sen CONCLUSIONS-osan. Välillä tiedemiehet ovat keljuja ja kirjoittavat kovin epäselvästi löydöksistään, ikäänkuin eivät olisi oikein kirjoitustaitoisia. Älä anna tämän hämätä. Kyllä sieltä yleensä pienen taistelun jälkeen irtoaa tieto oliko hyötyä vaiko ei. Esimerkiksi seuraavan lauseen viesti on lyhykäisyydessään, että punahatusta ei ole mitään hyötyä (tiedemies on kuitenkin halunnut olla hiukan monisanaisempi): "This structured review suggests that the possible therapeutic effectiveness of echinacea in the treatment of colds has not been established". Tsemppiä luku-urakkaasi!
Siinä suhteessa tiedemiehet ovat politikkoja inhimillisempiä, että vastauksen tulkitsemiseen ei tarvitse jättää niin paljon väljyyttä. Tiedemiehen ura ei ole vaarassa vaikka hän joutuisi myöntämään tehneensä jotakin sellaista, joka ei johtanutkaan hirmuisiin mainetekoihin. Epäonnistunut koesarja on tieteessä välillä jopa arvokkaampi kuin onnistunut koe (Sir Alexander Fleming keksi vuonna 1929 penisiliinin vahingossa). Varaudu siihen, että valtaosa tutkimuksista osoittaa punahatun tehon huonoksi tai sitten halutaan varmistaa saavutettu hyvä tulos laajemmassa tutkimuksessa (johon yleensä ei tipu lisärahoitusta).

Eli, yhteenvetona toteaisin, että Echinaforce ei juurikaan auta vilustumisoireisiin.

Blogiarkisto