maanantaina, helmikuuta 13, 2006

Atkins nostaa veren rasva-arvoja

Tunnetuin vähähiilihydraattinen dieetti, Atkinsin dieetti, laihduttaa, mutta haittapuolena on veren pahan LDL-kolesterolin määrän nousu ja myös kokonaiskolesterolin määrä kasvaa, päättelee sveitsiläinen tutkijaryhmä. Puolen vuoden päästä Atkinsin dieetillä olevista useampi oli pystynyt pitämään kiinni dieetistään ja heidän painonsa oli laskenut enemmän kuin niillä jotka olivat perinteisellä vähäkalorisella, vähärasvaisella ja hiilihydraatteja suosivalla dieetillä. Vuoden kuluttua aloittamisesta tilanne oli kuitenkin tasoittunut: painonpudotus, ruokavaliossa pysyminen ja verenpaine olivat samat kummassakin ryhmässä. Baselin yliopistosairaalassa analysoitiin viisi aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa oli verrattu vähärasvaisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutusta painoon ja erilaisiin terveyttä mittaaviin osatekijöihin.
Veren pahan LDL-kolesterolin määrä sekä kokonaiskolesteroli olivat Atkinsin dieetin noudattajilla korkeammat kuin vertailudieetillä olevilla. Myös hyvän HDL-kolesterolin määrä oli Atkinsin ryhmässä korkeampi. Rasvainen ruoka näkyy siis verenkuvassa.
Turhaan ilakointiin tai pettymykseen ei kuitenkaan ole syytä kummassakaan leirissä, sillä vaikka veren rasvat ovat keskeinen mittari sydänverisuonitautien riskiä määritettäessä, ei nyt analysoitujen tutkimusten perusteella voi kovin varmaa sanoa kummankaan dieetin paremmuudesta. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevien ihmisten sydänkohtausten ja sydänkuolemien ilmaantumista ei ole toistaiseksi verrattu vähäkalorisen ruokavalion noudattajien vastaaviin lukuihin. Vaikutukset veren rasva-arvoihin ovat ristikkäiset: sekä huonon LDL-kolesterolin että suojaavan HDL-kolesterolin määrät nousevat. Lisätutkimukset selvittänevät onko syytä luopua leivästä ja perunasta ja siirtyä rasvaisen lihan ja juustojen makumaailmaan.
Vähähiilihydraattiset dieetit ovat koonneet vankan kannattajajoukon, virallisen, vähärasvaisen ja vähän energiaa sisältävän ruokavalion sijaan. Vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa syödään vapaasti esimerkiksi lihaa ja juustoja eli niihin sisältyy runsaasti valkuaisaineita ja rasvaa. Sen sijaan leipää ja perunaa ei nautita.

Lähde: Radion tiedeuutiset, Arcives of Internal Medicine

Blogiarkisto